Ano, řeč je o celeru. Ovocné a zeleninové šťávy, smoothie a další vitaminové bomby jsou populární již léta. Jsou známy svými vitaminovými účinky, ale také tím, že jsou dost kalorické, zvláště ty ovocné, a mnohdy nás spíše předávkují svým obsahem, než nakopnou tím správným směrem. I u tohoto platí všeho s mírou. Ale šťáva z řapíkatého celeru je na tom jinak. V čem je tedy řapíkatý celer tak výjimečný?

Řadu z těch šťáv, jsem vyzkoušela sama, a pila je na „litry“ nejen, když mi něco bylo a byla jsem nachlazená, ale dost často jen tak, abych do sebe hodila nějaké ty vitaminy, když jsem zrovna neměla možnost kousnout do banánu či jablka. Nakoplo mě to vždy, když jsem byla úplně bez energie, nebo jsem se cítila pod psa, ale vždy jen na chvíli. Před nedávnem, jsem však úplnou náhodou přes jednu známou, poznala sílu a efekt šťávy z řapíkatého celeru, jejíž účinky předčily veškerá má očekávání.

Anthony William a jeho studie

Anthony William, který je autorem bestsellerové knihy Léčivá síla ovoce a zeleniny zkoumal několik let účinky ovocných a zeleninových šťáv a mimo jiné zjistil, že většina našich potíží je spojená se zanesenými játry. Ukládají se do nich totiž těžké kovy, Éčka, bakterie, léky ale také negativní emoce. Pak přišel na řadu řapíkatý celer, na kterém vypátral, že šťáva z něho denně popíjená na lačno je super potravinou. Obsahuje, dle jeho zdroje zatím neobjevené sodíkové kluzné soli, které dokáží narušit membránu patogenů, a tím je zničit. Tyto soli pronikají do bílých krvinek a posilují nejen jejich obranyschopnost, ale také jejich sílu, a tím se posiluje imunita.

Jak prospěšná je tedy celerová šťáva pro naše tělo?

Velmi. Její pravidelné popíjení ovlivňuje pozitivně naše trávící procesy. Zvyšuje produkci žluči, která je schopna z těla odvádět více toxických látek, čistí játra a obnovuje tím metabolismus tuků. Je schopna obnovovat funkci centrálního nervového systému, odstraňuje z něj neurotoxiny, a tak může řešit i nevysvětlitelné symptomy chronické únavy. Zklidňuje mysl. Má antiseptické účinky na různé infekce a výrazně ulevuje od ekzémů. Řapíkatý celer je jedna z potravin s nejsilnějšími protizánětlivými účinky, protože vyhladoví škodlivé bakterie, kvasinky, plísně, houby a viry v těle a odvede jejich toxiny a zbytky ze střevního traktu a jater. Místo nich šťáva podpoří zdraví prospěšné bakterie. Navíc obsahuje obrovské množství vitaminu C, B, A, K a E, a tělo obohatí o fosfor, vápník, draslík a zinek.

Jak na to a moje osobní zkušenost

Já jsem dodržovala celerový detox 30 dní, tak nejlépe můžete poznat, že se něco v těle opravdu děje. Snažte se odšťavňovat jeden svazek řapíkatého celeru denně. Pokud nemáte odšťavňovač, nevadí, můžete celer mixovat. Já ho mixuju, protože odšťavňovač nemám. Pak přepasíruju přes sítko, a tím jeden svazek vydá zhruba 4-5 dcl šťávy, což je ideální denní kůra. Šťáva by se měla pít na lačno a poté počkat zhruba 20-30 minut, než začnete jíst snídani. Pokud nestihnete ráno, tak se snažte dodržet před pitím šťávy alespoň 30 minut před jídlem. A účinky celeru? Po prvním týdnu jsem začala mít velký nárust energie, téměř o polovinu. Šťáva mi odbourala chutě na nezdravá jídla a sladké. Cítím, že se mi opravdu upravuje trávení. Mám přirozeně po 4 hodinách hlad, což jsem před tím neměla. Mám rozhodně za to, i přesto, že jím zdravě, rozhozený léta životními zátěžemi svůj metabolismus. A nejvíce viditelným efektem, je to, že jsem se zmenšila o 3 cm v pase. Na váze je to asi 2,5 kg. Nejenom, že jsem trochu zhubla, ale cítím se znatelně lehčí a zdravější. A budu pokračovat dále, pro viditelné odstranění symptomů „nemocí“ je to nezbytné. Tak co myslíte, nestojí celer opravdu za to?

 

Foto: depositphotos.com/geniuslady

Je Gestalt koučem a zabývá se dále studiem Gestalt terapie. Praktikuje aromaterapii a má ráda, když může svým dotekem pomoci lidem při jejich cestě ke zdraví a celkové harmonii, proto pracuje s technikou AromaTouch. S radostí se také podílí na projektu Rozšířená rodina. Ve volném čase cvičí jógu, čte odbornou literaturu zaměřenou převážně na osobní růst, ráda píše, cestuje, má ráda kulturu a umění.