Zelená barva k jaru prostě patří. Příroda se nyní obléká do jejích odstínů a tato barva by neměla chybět ani v našem jídelníčku. V zelených částech rostlin se nachází mnoho živin, které pozitivně působí na naše zdraví a smoothie je snadný způsob, jak toho co nejefektivněji využít.

Na jaře se často zmiňuje termín detoxikace. Očistit tělo po zimě a dodat mu energii pro aktivnější část roku je na místě. Při detoxikaci mohou pomoci i zelená smoothie, která se vyrábí rozmixováním zelených částí rostlin, ovoce a vody.

Odšťavňovat nebo mixovat?

Při běžném odšťavňování se ovoce a zelenina vymačkávají a lisují. Během tohoto procesu se však do nápoje nedostanou celé plody nebo celá rostlina, tím je koktejl ochuzený o některé balastní látky, a to je škoda. Naopak při mixování jsou celé rostliny i plody jemně rozmělněné, tělo je díky tomu snadno stráví a plody i rostliny jsou využité beze zbytku.

Jak na zelená smoothie

Základní pravidlo zní: nápoj by měl obsahovat 50% zelené složky a 50% ovoce. Není třeba nic vážit, stačí množství odhadnout pouze okem. Nic nezkazíte tím, když bude podíl zelené části koktejlu o něco větší než ten ovocný.

Postup při výrobě nápoje je snadný. Rostliny a plody umyjeme, pokud je třeba, zbavíme je tuhé slupky či kořínků, vložíme do mixéru a zalijeme trochou vody. Zapneme mixér a zdravé jídlo je hotovo! Podle toho, kolik tekutiny k ingrediencím přidáme, bude nápoj řidší nebo hustější.

Okořeňte to!

Při výrobě smoothie lze popustit i uzdu kreativitě a recept na nápoj sestavit podle toho, co vám chutná. Jen je třeba dodržovat dané poměry ovoce a zelených částí. Koktejl můžeme obohatit o koření jako zázvor, skořice, rozmarýn, ale také o léčivky kopřivu, jitrocel, lipové listy či o divoké jarní bylinky.

Recept na jarní životabudič

Pro 1 l nápoje budete potřebovat: 2 zralé hrušky, 1 oloupaný grapefruit, 125 g polníčku (polní salát), 6 listů většího jitrocele a 250 ml vody

Postup: ovoce nakrájíme na menší kousky a spolu s dalšími ingrediencemi je vložíme do mixéru. Zalijeme vodou, rozmixujeme a podáváme nebo nápoj uchováváme v lednici v uzavíratelné skleněné nádobě.

 

 

 

Foto: Depositphotos, zdroj: Zelené smoothie, vitalia.de

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno