K Vánocům nepatří jen stromeček a dárky, ale také spousta dobrého jídla a pití. Mezi oblíbené nápoje, které by neměly o svátcích chybět, patří svařené víno a vánoční punč. Jeho výroba je jednoduchá a lze ho i darovat!

Horký nápoj provoněný kořením jako skořice, anýz, hřebíček a vanilka spolehlivě naladí na sváteční notu a navíc krásně zahřeje. Za historií punče bychom se museli vypravit do Británie, kde byl původně nápojem námořníků. O pití tohoto i dnes velmi populárního drinku se ve svých dílech zmiňují například Jonathan Swift či Daniel Defoe. A další známý britský spisovatel a novinář 19. století Charles Dickens dokonce vymyslel vlastní recept na punč. Obsahoval rum, koňak, citron a cukr.

Není zcela jasné, kdo punč původně vymyslel, ale leccos napovídá jeho název. Punč je slovo, které vychází z indického slova pantsch, tedy pět. Původně totiž tato tekutá dobrota obsahovala arak, vodu, hnědý cukr, citrusové plody a čaj.

Nápoj z mísy

Punč se tradičně servíruje nalitý do velké mísy, z níž si každý nabere svou vlastní dávku nápoje. Pití punče má být svým způsobem také společenskou událostí, která má sbližovat a těšit zároveň. Jak na jeho výrobu?

Recept na vánoční punč

Předpisů na přípravu nápoje je mnoho, stačí si jen vybrat variantu, která vám bude chutnat, případně dávky koření upravit podle vlastních preferencí. Kdo se chce vyvarovat konzumace alkoholu, může víno a rum nahradit. Čím je to možné, naleznete v receptu níže.

Budete potřebovat: 2 l suchého červeného vína (případně ovocné šťávy pro variantu bez alkoholu), 2 bio citrony, 2 bio pomeranče, 1 vanilkový lusk (lze nahradit vanilkovým cukrem), 1 celou skořici, 5 hřebíčků, 5 hvězdiček anýzu, 250 g cukru, 100 g nasekaných mandlí, 50 g rozinek, 250 ml rumu (nebo silného čaje)

Postup:

Citrusy umyjeme a nakrájíme na čtvrtiny. Do většího hrnce nalijeme víno a přidáme koření. Směs zahřejeme a počkáme, dokud se neuvolní aroma koření. Nevaříme! Nakonec přisypeme cukr, mandle, rozinky a přilijeme rum. Vše promícháme a naplníme do větší uzavíratelné nádoby. Nápoj necháme vychladnout, uložíme ho do lednice a před konzumací ho opět zahřejeme.  

Tip: punč může být také skvělým dárkem pod stromeček pro přátele a blízké. Stačí ho nalít do hezké uzavíratelné lahve, dekorovat mašlí a darovat.

 

Foto: Depositphotos, zdroj: merkur.de, Lust auf Österreich

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno