Pokud na jídelním lístku stojí consommé, určitě stojí za objednání. Jedná se o čistý silný vývar, který může být připravený z hovězího, kuřecího či telecího masa. Pokrm vyniká intenzivní chutí i aroma a nejen v zimě dodá organismu pořádnou vzpruhu. Připravit ho lze i doma, například podle receptu známého šéfkuchaře.

Výraz consommé pochází z francouzštiny a označuje silný dvojitý vývar, jehož příprava je o něco pracnější než u běžného vývaru z kostí. Ten se při vaření pokrmu používá jako základ, do něhož se přidává mleté maso, zelenina a vaječné bílky, které tekutinu vyčistí od sražených bílkovin. Vývar se často podává se zavářkami jako jsou celestýnské nudle, játrové či krupicové knedlíčky.

Recept na drůbeží consommé podle Romana Pauluse

Budete potřebovat:

Na základní vývar – 500 g kuřecích kostí, 150 g kořenové zeleniny, vodu

Dále:

200 g mletých kuřecích stehen

150 g namleté kořenové zeleniny

1 cibuli

3 bobkové listy

3 kuličky nového koření

8 kuliček černého pepře

5 bílků

sůl

Postup:

  1. Nejprve se pustíme do přípravy základního vývaru. Umyté kosti a očištěnou zeleninu s částí koření vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou, kterou přivedeme k varu. Na mírném plameni vývar připravujeme 2 – 3 hodiny, poté ho scedíme a necháme vychladit.
  2. V míse smícháme mletá kuřecí stehna s bílky a mletou kořenovou zeleninou. Směs vložíme do studeného vývaru a důkladně promícháme.
  3. Cibuli očistíme, nahrubo nakrájíme a přidáme do bujónu. Vložíme bobkové listy, nové koření a kuličky pepře. Hrnec umístíme na plotnu a tekutinu přivedeme k varu. Než začne polévka vřít, je třeba ji každé 2 – 3 minuty promíchat, aby se maso nepřipálilo ke dnu.
  4. Když polévka začne vřít, maso se usadí nahoře a bílky se srazí. Snížíme plamen a consommé dále vaříme zhruba 2 hodiny.
  5. Po uplynutí doby vývar přecedíme přes cedník vyložený plátýnkem a podáváme.  

 

Zdroj: kuchynelidlu.cz, foto: Depositphotos