Ačkoli většina dětí ví moc dobře, co jejich tělu děla dobře, po čase špatných návyků – konzumace hranolků, smaženého a cukru – na to zapomenou a zdravější jídlo nahradí fast foodem. Jak děti u zdravé kuchyně udržet vymyslela jedna šikovná australská maminka.

Výzkumy na téma stravování dětí jsou čím dál děsivější. Ačkoli je dokázáno, že svá „první jídla“ – tedy obvykle v páře vařenou zeleninu, drůbeží maso, rýži… děti jedí s radostí a dobře si volí, co jejich tělu dělá dobře, velmi brzy se dostanou do kontaktu s nezdravými pokrmy a pak začíná problém. Mnoho dvouletých dětí se neobejde bez velké dávky bílého cukru a často už v tuto dobu znají i smažené jídlo, hranolky, nebo třeba věci z fast foodu. Tělo ve vývinu si rychle vytvoří na podobné suroviny návyk a nemá sílu s ním bojovat. Takže už v raném věku se začnou projevovat první známky obezity. Ale nejásejte, pokud vaše dítě i tuto stravu zpracuje „dobře“, projeví se to v pozdějších letech, nejen sklonem k nadváze, ale i zvýšenou kazivostí zubů a dalšími problémy.

Rodičovská autorita

V raných letech vašeho dítěte záleží především na vás, na rodičích, jaký základ stravování mu dáte. Někdy je problém, že rodiče udávají zdravý směr, který ovšem kazí jídlo ve školních jídelnách, nebo širší rodina a přátelé. Než jde dítě do školy, je dobré si dupnout a zakázat například prarodičům, aby děti vykrmovali sladkým a nezdravým jídlem. Použijte klidně tvrdší metody, dobré je ukázat pár fotek obézních dětí a také mluvit o šikaně, to obvykle slabší duše nevydrží. Co se školkového jídla týče, dnes už je často možné vybírat ze zdravých a méně zdravých jídel a dokonce do výběru kuchyně mluvit. Kámen úrazu nastává ve škole, tam už musíme doufat, že má naše dítě nějaké dobré návyky z domova, občasnému junk food, se bohužel nevyhneme. Základem dobrého jídelníčku je, aby dítě dostalo zdravou snídani a svačinu. Oběd aspoň aby byl teplý a večeři pak zase doma, ve zdravějším duchu.

Šikovná australská maminka

Je možné, že vás zdravá kuchyně natolik „chytí“, že začnete pro svá dítka vyrábět de facto umělecká díla, která je ke zdravému jídlu zaručeně nalákají. Australanka Laleh Mohmedi, chtěla dát svým dvěma dětem to nejlepší, ale protože nebyly ochotni si zdravé snídaně nebo svačiny připravovat, začala tvořit… No a svou vášeň nakonec opravdu povýšila na umění, no posuďte sami…

Foto: depositphotos.com/monkeybusiness, profimedia.com

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.