Na letní dovolenou se mnoho z nás těší celý rok. Dny strávené v zahraničí však mohou znepříjemnit zažívací potíže. Jak předcházet cestovatelskému průjmu, i jak se s ním co nejlépe vyrovnat? Přinášíme vám tipy odborníka!

Průjem je nejčastějším onemocněním, které nás může potkat na cestách. Se zažívacími potížemi se potýká 40 – 60 % cestovatelů. Ve většině případů průjem nebývá nebezpečný, avšak může negativně ovlivnit dojmy z dovolené a mít velký vliv na to, jak si cestu užijete.

Příčiny vzniku cestovatelského průjmu

Za vznikem zažívacích potíží obvykle stojí infekce bakteriálního či virového původu, zmnožené množství toxinů, které produkují bakterie v jídle či individuální intolerance na nové potraviny (například na příliš kořeněné pokrmy a neznámé chutě). Častým zdrojem infekce také bývá nedostatečně tepelně upravená voda, která obsahuje choroboplodné zárodky.

Na co si dát pozor?

Infekci se lze vyhnout například tak, že budete pít pouze převařenou nebo balenou vodu či teplé nápoje. Pozor na led v drincích, který se často vyrábí z kohoutkové, tedy potencionálně závadné vody! Ale také na pojídání salátů, zmrzliny a nepasterovaného mléka.

Obezřetnost je třeba i u konzumace potravin, kde hrozí, že nejsou správně umyté – nejčastěji jde o ovoce a zeleninu. Dále se jedná o potraviny, které nemusejí být dostatečně tepelně upravené – problém může být například u masa a vajec.

První pomoc při průjmu

V případě, že se zažívací obtíže přeci jen objeví, je důležité dbát na dostatečnou hydrataci organismu. „Pokud je organismus dehydrovaný, tak další heet (zahřátí, pozn. red.), toxin nebo infekce nás může poškodit nebo vykolejit trochu více. Hydratace je důležitá a největší nebezpečí z těchto cestovatelských průjmů pramení z dehydratace. To znamená, pokud je člověk dehydrovaný, musí někdy vyhledat lékaře. Prevencí je pít dostatek tekutin, případně si připravit orálně rehydratační roztok,“ sdělil MUDr. Petr Vítek z Beskydského gastrocentra ve vysílání Studia 6 České televize. Odborník dodal, že lékaře je třeba vyhledat v momentě, kdy se objeví vysoká horečka, krvavý průjem a dehydratace. Tu lze poznat například tím, že člověk méně močí, je malátný a má křeče.

Na běžný průjem lékař doporučuje použít střevní absorbensia jako jsou černé uhlí či Smecta, které pomohou vázat toxiny v těle. A samozřejmě dbát na dostatečný přísun tekutin v podobě převařené či balené vody a neslazených minerálek. Při obtížích se vyplatí vyrobit si rehydratační roztok. Jak na něj?

Návod na výrobu rehydratačního roztoku

Budete potřebovat: 1 l převařené či balené vody, 8 lžiček cukru, 1 lžičku soli a šťávu ze dvou pomerančů

 

Zdroj: Česká televize, Tropeninstitut, Foto: Depositphotos

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno