Drobné červené jahody byly známé již v dobách starověku. Dnes je k dostání mnoho odrůd a ovoce patří k nejoblíbenějším vůbec. Jahody se dají konzumovat na mnoho způsobů, například ve formě marmelády. Vyzkoušejte snadný recept na oblíbenou nátěrku!

Do naší republiky si zušlechtěné jahody našly cestu ke konci 19. století a první jahodářská oblast vznikla v Netvořicích poblíž Neveklova v okrese Benešov. Protože se jedná o ovoce velmi chutné, nízkokalorické, nabité obsahem vitamínů, minerálů a vlákniny je jasné, že si tato plodina brzy našla široké zástupy příznivců a dnes jahody patří k nejoblíbenějším druhům ovoce.

Konzumace jahod přináší lidskému organismu mnoho benefitů. Sto gramů ovoce může obsahovat více než 60 mg vitamínu C, což je na spodní hranici jeho doporučené denní dávky. V jahodách nalezneme také flavonoidy, látky snižující riziko vzniku kardiovaskulárních chorob či antioxidanty. Pojídáním sladkých jahod prostě nic nezkazíte, ba naopak! Opatrní by však měli být lidé trpící alergiemi, protože ovoce může být díky obsahu organických kyselin silným alergenem.

Oblíbené recepty

Z jahod se dá připravit řada skvělých moučníků a dezertů. Populární jsou také jahodové marmelády, sirupy, zmrzliny či koktejly. Výroba marmelády z jahod je velmi snadná a výsledek potěší všechny členy rodiny. Lze ji použít jako nátěrku na chleba, na lívance, marmeládu lze přidat do moučníků a dezertů či ji mlsat jen tak ze sklenice.

Recept na jahodovou marmeládu

Budete potřebovat pouze tři ingredience: 1 kg jahod, 3 lžíce citronové šťávy a 500 g želírovacího cukru (2:1)

Postup:

1. Očištěné a umyté jahody nakrájíme na menší kousky. Do hrnce vložíme ovoce a zahříváme ho tak dlouho, dokud neuvolní šťávu. Nyní přilijeme citronovou šťávu a přisypeme želírovací cukr. Za stálého míchání necháme směs přibližně 5 – 10 minut provařit, dokud nezhoustne.

2. V mezičase si připravíme sterilní uzavíratelné sklenice a tyčový mixér. Uvařenou jahodovou směs rozmixujeme do konzistence, která nám vyhovuje. Marmeláda může být naprosto hladká nebo s přiznanými malými kousky ovoce. Marmeládu plníme do sklenic, které ihned uzavřeme a otočíme je vzhůru nohama. Necháme vychladnout.

 

 

Foto: Depositphotos

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno