Česnek je oblíbeným kořením v kuchyni i populárním prostředkem lidové medicíny. Obsahuje antivirové a antibakteriální složky, proto se skvěle hodí jako prevence i jako podpůrný prostředek při nachlazení.

V boji proti bacilům je česnek velebený už od Starověku. Jako prevenci proti chorobám ho pojídali stavitelé pyramid, sportovci ve starověkém Řecku žvýkali stroužky pro větší výkon a ve Středověku fungoval jako dezinfekční prostředek pro vodu při morových epidemiích.

Kromě role známého „bacilobijce“ má česnek i další pozitiva na lidský organismus. Podporuje proces hubnutí, zvyšuje koncentraci, zpomaluje proces stárnutí a snižuje hladinu škodlivého typu cholesterolu v krvi.

Chutná, ale…

Od konzumace česneku může často odradit zápach, který bývá velmi intenzivní. Odstranit ho můžeme například vypitím sklenice mléka, rozkousáním pár zrnek kávy nebo žvýkáním zelených snítek petrželky. Ta navíc obsahuje vitamín C, takže kromě eliminace pachu podpoří i imunitu.

Recept na česnekovou polévku

Ingredience: 4 stroužky česneku, 500 ml vody, 1 lžíce oleje, 1 lžíce slivovice (v dětské verzi vynecháme), 2 krajíčky toastového chleba, 1 bujonovou kostku v bio kvalitě

Postup:

Toasty nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a pečivo na něm dozlatova osmažíme. V rendlíku přivedeme vodu k varu a rozdrobíme do ní bujon. Do polévky přidáme prolisovaný česnek a slivovici. Polévku nalijeme do misek a ozdobíme opečeným toastem.

 

Zdroj: Pod Pokličkou, foto: Depositphotos