Já osobně nutellu nejím vůbec, ale manžel je na ní tak trochu závislý. Když se ale teď pustil do zdravého stravování, snažila jsem se vymyslet variantu, aby se nutelly nemusel úplně vzdát. Vyzkoušela jsem tuto a sklidila pochvalu.

Ingredience:

  • 175 g lískových oříšků
  • 3 lžičky kokosového oleje
  • 80 g vypeckovaných datlí
  • 40 g kakaa
  • 2 lžíce datlového sirupu (javorového)
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 1 lžíce Grand Marnier
  • 50-70 ml vody

Lískové oříšky dáme na plech a 15-20 minut je na 160 stupňů opečeme v troubě.

Oříšky necháme vychladnout a pokud jsou se slupkou, slupku odstraníme.

Do výkonného mixéru dáme lískové oříšky a rozmixujeme na pastu. Poté přidáme kokosový olej, datle, kakao, datlový sirup (můžeme ho nahradit javorovým), vanilkový extrakt, Grand Marnier a vodu.

Vše umixujeme do hladka. Pokud je směs hodně hustá, přidáme ještě trochu vody. Jestli se nám zdá, že není nutella dostatečně sladká, můžeme ji ještě dosladit datlovým sirupem.

Uchováváme ji v lednici ve skleněných uzavřených nádobách.

Další zajímavé recepty od Romany Böhmové najdete na jejím blogu Na skok v kuchyni.

Foto, text: Romana Böhmová/Na skok v kuchyni

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.