V říjnu se stromy začnou oblékat do odstínů oranžové a červené, brzy se stmívá a venkovní teplota, ale občas i naše nálada, klesá směrem dolů. Konec desátého měsíce roku je navíc opředen tajemnem, protože se slaví Halloween a svátek Všech zemřelých. Jak se na dny plné duchů posilnit?

V období před Halloweenem se dlabou dýně, z nichž se vyrábí lucerny a příbytky se zdobí i dekoracemi se strašidelnou tématikou. Svátek Halloween se k nám sice dostal z Ameriky, ale tradice rozsvěcování luceren má i u nás silnou tradici, která sahá až ke Keltům, do doby pravěku. Tito pravěcí obyvatelé totiž věřili, že se o svátku Samhain, který se slavil v období na přelomu října a listopadu, propojoval svět živých a mrtvých. Aby zemřelí v našem světě nebloudili a nepáchali nepravosti, rozsvěcovala se světla, která jim ukazovala cestu a jež zároveň chránila příbytky lidí před reji zlých duchů. Podobnost s Halloweenem a našimi „dušičkami“ je nepřehlédnutelná.

Dnes patří Halloween hlavně dětem, které si užívají strašidelnou atmosféru tohoto dne, převlékají se do kostýmů a mlsají dobroty. I dospělí si ale mohou tento den užít a posilnit se například některým z halloweenských nápojů. Recepty na dva alkoholické a jeden nealkoholický, naleznete níže.

Dýňové martini

Co je pro tento téměř „bondovský“ nápoj třeba: 30 ml Baileys, 60 ml vodky (nejlépe s vanilkovou příchutí), 1 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce dýňového pyré, ½ lžičky skořice, šlehačka a kostky ledu.

Postup: Do shakeru vložíme kostky ledu, přidáme dýňové pyré, javorový sirup, vodku, Baileys, skořici a asi 30 sekund se shakerem třepeme. Promíchanou směs nejprve přecedíme přes sítko a pak ji naplníme do koktejlových sklenic. Nápoj nakonec ozdobíme šlehačkou a poprášíme skořicí.

Bloody Mary

Pro přípravu nápoje barvou připomínajícího krev je třeba: 10 cl rajčatové šťávy, 5 cl vodky, 1 cl citronové šťávy, tabasco a worcesterská omáčka pro zástřik, špetka mletého pepře, špetka soli a kostky ledu.

Postup: Do sklenice s ledem nalijeme rajčatovou a citronovou šťávu, přidáme pár kapek tabasca a worcesterské omáčky, dochutíme solí, pepřem a nakonec nalijeme do nápoje vodku.

Halloweenský upíří drink

Pro nealko nápoj je třeba: 150 ml polotučného mléka, 15 ml jahodového sirupu, 1 kopeček vanilkové zmrzliny, 20 ml smetany ke šlehání.

Postup: Do sklenice nalijeme mléko, sirup, smetanu ke šlehání a nápoj ozdobíme kopečkem zmrzliny.

 

Foto: Depositphotos.com