Občas se stane, že se dostaneme do nouzové situace a musíme si vystačit s tím, co dům dá. A přesně takový režim je nyní v karanténě, díky které jsme se kvůli pandemii koronaviru ocitli. Protože se nyní do obchodu nevydáváme tak často, jak jsme zvyklí, je nasnadě zužitkovat to, co nám poskytují domácí zásoby.

Vyzkoušejte některý z našich chutných, rychlých a snadných receptů, které jistě potěší nejen maminky, ale i tatínky, kteří zůstali v rámci karantény s dětmi doma.

Těstoviny

Potravina, která určitě nechybí v žádné domácnosti. Uvařené jsou za pár minut a milují je hlavně děti. Dají se připravit v různých variantách – na slano i na sladko a navíc se jednoduše skladují. Až vyrazíte do obchodu, předzásobte se špagetami, kolínky, nudlemi i flíčky…

Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Pro vytvoření tohoto receptu opravdu mnoho nepotřebujete.

Ingredience:

  • 1 plechovka nasekaných rajčat
  • pár stroužků prolisovaného česneku
  • koření – bazalka, oregano, tymián
  • a pro mlsné jazýčky i trocha nastrouhaného sýra
  • sůl
  • 1 čajovou lžičku olivového oleje

Postup:

Těstoviny uvařte dle návodu, sceďte a nechte přiklopené v hrnci.

Během vaření zahřejte na pánvi lžičku olivového oleje. Česnek oloupejte, stroužky prolisujte a přidejte na pánev.

Nechte prohřát a poté do pánve vyklopte obsah plechovky. Přidejte sůl, koření a nechte pár minut probublávat.

Těstoviny rozdělte na talíře, polijte omáčkou a posypte nastrouhaným sýrem.

 

Těstoviny s ořechy a cukrem

Recept, který ocení zejména malí strávníci.

Ingredience:

  • široké nudle
  • 1 – 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů (dle počtu strávníků)
  • vanilkový cukr
  • cukr moučka

Postup: 

Nudle uvaříme v osolené vodě dle návodu.

Ořechy nasekáme a nasucho opražíme na pánvi. Přisypeme vanilkový cukr a vše promícháme.

Scezené nudle rozdělíme na talíře, přidáme opražené ořechy a dle chuti posypeme moučkovým cukrem. Hotovo!

Pokrmy s rýží

Tato obilovina je velmi výživná a opět se snadno skladuje. Použít se dá jako příloha, ale i jako hlavní jídlo, např. v podobě chutného rizota.

Italské rizoto po milánsku

Ingredience:

  • 300g rýže (Pokud nemáte tu na rizoto, nevadí. I s obyčejnou rýží bude recept dobře chutnat)
  • 100g másla
  • 1 středně velká cibule
  • 100g nastrouhaného parmezánu (jestli ve vašich zásobách není, sáhněte po jiném druhu sýra)
  • 50ml bílého vína
  • litr zeleninového vývaru (lze použít i bujón v kostce)
  • trocha sušeného šafránu (jestli v zásobách chybí, tak ho vynechte)
  • sůl
  • pepř

Postup:

Připravte si vývar. V hrnci rozpusťte 50g másla a restujte na něm oloupanou a najemno nakrájenou cibuli tak dlouho, dokud nezesklovatí. Přilijte 50ml vývaru a nechte vařit tak dlouho, dokud se tekutina nevypaří (zabere to asi čtvrt hodiny).

Do hrnce přidejte rýži a asi tři minuty ji restujte. Zrna posypte trochou šafránu, promíchejte, nechte chvilku rozvonět a poté vše zalijte bílým vínem. Opět čekejte dokud se tekutina nevypaří. Následně rýži zalijte dalším dílem vývaru a vařte ji asi dvacet minut. Vývar v průběhu vaření postupně přilévejte a rýži dobře promíchávejte, aby se nepřipálila. Postupujte tak dlouho, dokud nepoužijete všechen vývar.

Až rýže změkne, přimíchejte do ní zbylé máslo a nastrouhaný parmezán. Dochuťte solí, pepřem a podávejte.

Brambory

Bez této potraviny se naše kuchyně obejde jen stěží. Brambory jsou velmi variabilní, připravit se z nich dají polévky, hlavní chody i dezerty. Je jen na vás, který recept si vyberete. Třeba vás zaujme právě ten náš.

Blesková bramboračka

Nejde o klasický recept na bramborovou polévku, ale zato dokonale odpovídá našemu – co dům dal – konceptu. Hotová je za pár minut, zahřeje a zasytí.

Ingredience:

  • 4 středně velké brambory
  • 1 menší cibule
  • 2 menší mrkve nebo jedna velká
  • 1 menší kořenová petržel
  • lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • 0,5 – 0,7 l vývaru (nebo polovinu bujónové kostky)
  • špetka majoránky

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev a petržel očistíme a nastrouháme na hrubším struhadle.

Na pánvi zahřejeme máslo, přidáme cibuli a chvilku restujeme. Poté přidáme mrkev a petržel a ještě pár minut je restujeme. Trochu osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše zalijeme vývarem.

Když začne voda vařit, přidáme nakrájené brambory. Jakmile změknou, je polévka hotová. Servírovat ji lze například s opečenými toastem.

Foto: Pixabay.com_Werner Heiber