V druhé polovině léta začnou záhony na zahradách zdobit cukety nejrůznějších tvarů a barev. Ze zeleniny, která obsahuje mnoho vody a téměř žádné kalorie, lze připravit spoustu chutných slaných i sladkých pokrmů. Velmi populární jsou například cuketové nákypy či slané koláče. Recept na jeden takový naleznete níže v článku.

Tradiční francouzský slaný koláč, tzv. quiche se hodí jako oběd, svačina i večeře. Klasicky se plní smetanou, šunkou a sýrem. Připravit ho však lze v mnoha variantách, například v cuketové verzi.

Recept na slaný cuketový koláč

Pro těsto je třeba: 250 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 100 g másla, 1 vejce

Pro náplň potřebujete:

500 g cukety, 200 g tučnější zakysané smetany, 3 vejce, 100 g nadrobno nakrájené šunky, 50 g strouhanky, 100 g nastrouhaného ementálu, 3 kousky jarní cibulky, špetku muškátového oříšku, pepř a sůl

Postup:

1. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, přidáme nakrájené máslo, vejce a uhněteme hladké těsto. Zakryjeme ho potravinovou fólií a necháme hodinu odpočívat v lednici.

2. Cuketu umyjeme, osušíme, zbavíme konců a nahrubo nastrouháme. Slijeme přebytečnou vodu, přidáme 2 vejce, zakysanou smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a vše promícháme. Jarní cibulku očistíme a bílou část nakrájíme na kousky. Přimícháme ji do směsi společně s pokrájenou šunkou.

3. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia horní a spodní ohřev.

4. Strouhanku nasucho opražíme na pánvi a necháme vychladnout.

5. Těsto vyndáme z lednice, rozválíme ho a vyložíme s ním kulatou dortovou formu. Na těsto nalijeme cuketovou směs a uhladíme ji.

6. Quiche vložíme do předehřáté trouby a pečeme ho 30 – 40 minut. Zbylé vejce prošleháme a potřeme s ním vrchní plochu quiche. Koláč zasypeme opraženou strouhankou, posypeme ho nastrouhaným sýrem a vložíme na dalších 10 minut do trouby. Pak spotřebič vypneme a koláč necháme 5 minut v horké troubě odpočinout.

 

Foto: Depositphotos