Vzhledem sice připomíná okurku, ale cuketa patří stejně jako dýně do čeledi tykvovitých. Letošní rok byl k této zelenině přívětivý a úroda cuket velmi slušná.  Přinášíme vám tipy jak si poradit s přebytky této oblíbené zeleniny.

Cuketu lze upravovat na desítky způsobů. Můžeme ji zapékat, dusit, smažit, grilovat, zavařovat, přidávat do těsta, odšťavnit nebo podávat syrovou. Protože je z 90% složena z vody, neobsahuje tato zelenina téměř žádné kalorie a je populární také při dietním stravování.

Cenný zdroj vitamínů a minerálů

Nejen kvůli lehké stravitelnost je cukína lidskému tělu prospěšná. Díky vysokému podílu obsažené vody pročišťuje ledviny, obsahuje draslík, vitamín A i nemalé množství kyseliny listové, kterou potřebují zejména nastávající maminky pro zdravý vývoj plodu.

Cuketa je bohatá též na vlákninu, má mírně projímavé účinky a pročistí i zahojí zažívací trakt. Navíc se jedná o zeleninu, která je téměř bez alergenů, a proto je vhodná do příkrmů pro batolata.

Cuketa v kuchyni

Její chuť je sice nevýrazná, ale to vůbec není prohra! Cuketa na sebe snadno naváže chutě ze svého okolí a lze ji lehce dochutit. Pokud je její úroda příliš štědrá a řešíte otázku kam s ní, neházejte ji na kompost! Poradíme vám, jak ji zpracovat a uchovat pro chladnější období roku.

Zavařování: cuketu nakrájíme na tenké nudličky nebo nakrouháme na hrubším struhadle. Podusíme ji na troše oleje, uložíme do sterilních sklenic s víčkem a přibližně půl hodiny zavaříme. Dochucujeme až při následné přípravě pokrmů.

Zamrazování: zeleninu nakrájíme na hranolky a pečlivě uložíme do mrazících sáčků nebo plastových boxů.

Uchovávání ve sklepě: uložená v chladu a temnu, vydrží cuketa čerstvá až šest měsíců. 

Co z ní ještě připravit?

Kromě klasických receptů na polévku či zapečenou variantu, můžeme z cukety připravit také chutná čatní a pomazánky. Vyzkoušejte předpis na pikantní topinkovou pomazánku. Skladuje se ve sterilních sklenicích a pochutnat si na ní můžete i v zimě.

Topinková bomba

Ingredience:

1,5 kg cukety

8 stroužků česneku

4 větší cibule

125 ml olivového oleje

400 g rajčatového protlaku (hustější varianta)

3 lžíce třtinového cukru

3 lžičky soli

2 lžíce červeného vinného octa

5 lžic worcesterské omáčky

½ lžičky drceného chilli (nebo 2 čerstvé menší papričky)

Postup:

Česnek a cibuli oloupeme, nakrájíme na menší kousky a zpěníme na oleji. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, směs osolíme a dusíme dalších pár minut. Pak přidáme zbylé přísady, vše promícháme a základ na pomazánku nasypeme na plech vyložený pečícím papírem. V troubě předehřáté na 200°C směs pečeme asi 40 minut a občas ji během toho promícháme. Hotovou pomazánku plníme do čerstvě sterilizovaných sklenic a zavíčkujeme. Pomazánku mažeme na opečený chléb a zdobíme nastrouhaným čedarem.

 

 

 

1 komentář

Comments are closed.