Těhotenství je v životě každé ženy důležitým obdobím nejen pro ni samotnou, ale také pro budoucího potomka. V této době je nastávající maminka zodpovědná nejen sama za sebe, ale i za nový život, a proto je důležité uzpůsobit jídelníček a dbát na zdravý životní styl.

Strava budoucích matek má dopad na růst a vývoj plodu, a proto by měla být bohatá nejen na vitamíny a kyselinu listovou, ale také na tuky. 

Omega 3 nenasycené mastné kyseliny jsou pro většinu dnešní populace známým pojmem a jsou spojovány s pozitivními dopady na naše zdraví. Mají vliv na zdravý vývoj kostí, zraku, správnou funkci srdce a mozku, posilují imunitní systém. Jejich význam je klíčový zejména v období těhotenství, kdy jejich potřeba roste. Stálá hladina omega 3 kyselin je důležitá nejen v době očekávání miminka, ale i po porodu, v období kojení, kdy matka stále předává dítěti živiny, prostřednictvím mateřského mléka.

Základem správného vývoje jsou tuky

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), mezi které patří omega 3 a 6, jsou základním stavebním kamenem nervové tkáně mozku a oční sítnice. Tyto prospěšné tuky patří do skupiny esenciálních mastných kyselin, které si naše tělo není samo schopno vyrobit v dostatečném množství. Získává je z potravin, případně z kvalitních doplňků stravy. Hlavními zdroji omega 3 mastných kyselin jsou tučné ryby z volného chovu studených moří, např. losos, makrela nebo tuňák. Omega 6 jsou v naší potravě většinou dostatečně zastoupeny, získáváme je z rostlinných olejů nebo například z ořechů. V současné době převažuje konzumace omega 6, zatímco omega 3 nám chybí.

Mateřské mléko 

Období od třetího trimestru těhotenství do 2 let věku dítěte, je zásadní pro růst a vývoj mozku. Plod a následně dítě, získává potřebné omega 3 od matky buď z těla v období gravidity, či následně kojením. Dítě je tedy odkázáno na hladinu těchto kyselin, kterou je matka schopná vytvořit. Přísun omega 3 do dětského organismu je klíčový pro správný psychomotorický vývoj. Některé studie potvrzují jejich pozitivní vliv na intelekt dítěte v dalších letech jeho vývoje; v opačném příkladě například na vznik poruch soustředění a učení.

Důležité jsou vitamíny a minerály

Nejen omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro normální, tedy fyziologický vývoj plodu a kojeného dítěte. Kromě sacharidů a bílkovin jsou zásadní také vitaminy a minerály, kterých je v období těhotenství a kojení třeba ve zvýšené míře.

K důležitým vitamínům řadíme vitamín D. Ten podporuje vývoj kostry plodu a zajišťuje normální stav zubů. Jeho zdrojem je sluneční záření. Ženy v těhotenství by kromě něj měly přidat do stravy i vitamín B6, který snižuje náchylnost k infekcím a celkové únavě.

Kyselina listová zase napomáhá růstu zárodečných tkání během těhotenství. Snižuje riziko vrozených vývojových vad plodu. Strava budoucích matek by měla být bohatá také na hořčík, který působí preventivně proti křečím, dále na jod kvůli normální činnosti štítné žlázy a na železo, které podporuje tvorbu červených krvinek.

foto: pixabay