Příjemně omamná vůně, jednoduchá a rychlá příprava. To vše je levandulový sirup. Levandule právě krásně kvete, a proto neváhejte a vyrobte si z ní domácí sirup. Nejen, že tím překvapíte návštěvu, ale v hezkém balení ho můžete věnovat i jako dárek.

Ingredience:

  •  60 g čerstvých květů levandule
  • 1 l vody
  • 1 citron v bio kvalitě
  • 800 g cukru krupice
  • 1 kyselina citronová (20 g)
  • 1 lžíce likéru Grand Marnier

Do hrnce si dáme vodu, levandulové květy a na plátky nakrájený citron. Směs přivedeme k varu a přibližně pět minut provaříme. Poté necháme v hrnci vychladnout a 24 hodin louhovat.

Druhý den sirup přes jemné plátýnko přecedíme a dáme do hrnce. Přidáme krupicový cukr a kyselinu citronovou. Sirup zahříváme na nízký stupeň do úplného rozpuštění cukru. Nakonec přidáme na zintenzivnění chuti lžíci Grand Marnier.

Další zajímavé recepty od Romany Böhmové najdete na jejím blogu Na skok v kuchyni.

Foto: Na skok v kuchyni