Jak jednou ochutnáte, už na ni nikdy nezapomenete. To proto, že ve vás zanechá neopakovatelný chuťový zážitek, jehož tajemstvím jsou prvotřídní ingredience, absence jakékoliv chemie a ruční výroba. Čokoládě Guido Gobino, ověnčenou mnohými oceněními, se jednoduše nedá odolat. Je to zážitek, kterému propadl Bono Vox a svého času i papež Jan Pavel II. A co pak teprve, když si k této čokoládě nalijete skleničku vybraného vína?

Guido Gobino je malý rodinný podnik z italského Torina, v němž se u výrobků od dob jeho založení v roce 1946 soustředí na jedno – kvalitu. Ta se odráží při výběru surovin, na jejichž složení si v čokoládovně potrpí, i ve způsobu zpracování.

Kakaová zrna putují z výběrových plantáží drobných farmářů v Jižní Americe, převážně z Venezuely, Kolumbie, Ekvádoru, Trinidadu či Mexika a piemontské lískové oříšky, považované za nejchutnější na světě, zase od lokálních rodinných podniků hospodařících na nejvyšších kopcích regionu Langhe v Itálii. Navíc Guido Gobino je jedna z mála skutečných cioccolato originale, které používají tradiční způsob zpracování čokolády z 18. století formou extruze, tedy vytlačováním bez formy. Jako třešničkou na dortu může být zjištění, že se při výrobě nepoužívá žádný palmový olej, ale pouze máslo z kakaových bobů, u některých kousků i domácí olej z oříšků nebo olivový.

Když si víno dá rendez vous s čokoládou

Čokoládová sommelierka Loredana Ligori.Není tomu dlouho, kdy vznikl trend párovat víno s ušlechtilou čokoládou. Tato myšlenka pochází z vinařské mekky Toskánska a většina italských vinoték ji přijala za svou. Mezi someliéry je tato disciplína dokonce považována za nové vznešené umění.

„Nejdříve přivoňte k čokoládě, pak teprve k vínu. Vezměte do úst kousek čokolády a nechte jej rozplynout na jazyku, aby vyplnila všechny chuťové pohárky, poté se napijte vína. Čokoláda vám odhalí nové tóny vína, které jsou jinak málo výrazné a hůře rozpoznatelné,“ radí Loredana Ligori, čokoládová someliérka z Guido Gobino, která přijela do Prahy na pozvání Wine Food Marketu.

Například čokoládové kostky Cremino s mořskou solí a olivovým olejem se výborně snoubí s bílým suchým vínem. K červeným vínům vyzkoušejte silnou hořkou čokoládu a k ovocitým vínům se nebojte zakousnout čokoládu s ovocem.

Co musíte ochutnat?
Giandujotti – Tradiční bonbonky z kakaa a piemontských oříšků. Vyrábí se vytlačováním bez jakékoli formy (tzv. metoda extruze), proto mají lehce nepravidelný tvar.
Giandujotti.Cremino s mořskou solí – Londýnská Akademie čokolády se v roce 2008 usnesla, že se jedná o nejlepší pralinku na světě. Základ je stejný jako u giandujotti, navíc se však přidá ještě olivový olej a mořská sůl.
Cremino s mořskou solí.