Quinoa patří mezi potraviny, které výborně chutnají a vydatně nám pomáhají při hubnutí. Stačí jen vědět, jak z nich vyčarovat chutný pokrm pro celou rodinu.

Merlík chilský, který většina z nás pod názvem quinoa, je pseudoobilnina, která má vysoký podíl bílkovin, vlákniny a vitamínů skupin B a E. Je vhodná pro každého, včetně lidí s nejrůznějším zdravotním omezením. Reguluje hladinu cukru v krvi a zrychluje metabolismus.  Chuťově je neutrální, což by vás ale rozhodně nemělo odradit, protože se díky tomu dá upravit na mnoho způsobů.

Zkusit ji můžete třeba jako teplý salát, ideální pro nadcházející podzimní sezónu.

Budete potřebovat:

  • 150 gramů quinoa
  • 1 jarní cibulku
  • snítku petržele
  • 5 lžic sušených rajčat
  • 2 lžíce černých oliv
  • 2 lžíce zelených oliv
  • 200 g feta sýra
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti
  • šťáva z půlky citronu

Postup:

Quinou nejprve dobře propláchněte ve vlažné vodě, sceďte a dejte do vody vařit asi na 10 minut. Poté znovu slijte a nechte v cedníku okapat. Mezitím všechny ostatní ingredience nadrobno nasekejte a postupně vmíchávejte do připravené quinoa. Na závěr ji posypte nasekanou čerstvou petrželkou, zakapejte šťávou z půlky citronu a znovu jemně promíchejte. Nandejte na misky, pro hezčí efekt můžete na dno misek dát list salátu a na něj quinoový salát naaranžovat. Další zajímavé informace o quinoe a recepty najdete zde.

foto: depositphotos.com/joshuarainey

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.