Slavíte svátek svatého Valentýna: A už víte, jak svou lásku potěšíte?. Někdo volí šperk, další osvědčenou květinu, oblíbené jsou samozřejmě romantické večeře. I když bychom měli lásku slavit každý den, víte, proč se slaví právě 14. února?

Legenda praví, že římský císař Markus Aurelius Claudius před 1750 lety zrušil manželství, protože nechtěl, aby se muži rozptylovali od válčení. Jenže biskup z města Trenti, Valentýn, oddával zamilované dál. Za to jej Marcus Aurelius nechal popravit. 14. února roku 269.

U nás obliba Valentýna stále stoupá nejen díky zájmu obchodníků. Tento den výrazně stoupá počet prodaných květin, drobných pozorností i servírovaných večeří.

Valentýnskou pochoutku si můžete připravit také doma. Zde pro vás máme dva tipy:

Srdíčkové cupcakes

těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 90 g hořké čokolády
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 špetka soli
  • 200 g másla
  • 3 ks vajec
  • 60 g kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 170 g zakysané smetany

náplň:

  • 200 g smetanového sýra
  • kapka růžového potravinářského barviva
  • cukr dle potřeby
  • 2 lžíce extra jam malina Hamé 2 lžíce
  • cukr moučka na ozdobu

Ve vodní lázni rozpustíme máslo s nalámanou čokoládou a přimícháme i kakaový prášek. Mícháme, dokud se vše dobře nespojí. Přelijte do větší mísy a dáme zchladnout. Mouku smícháme s jedlou sodou, práškem do pečiva a špetkou soli. V jiné misce prošleháme vajíčka s cukrem. Vlijeme do čokoládové směsi a dobře promícháme.

Do mísy přisypeme třetinu mouky a zapracujeme. Potom přidáme zakysanou smetanu a promícháme. Nakonec poprašíme zbývající mouku na hutné těsto.

Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky a každý naplníme ze dvou třetin těstem. Pečeme 20 až 25 minut v troubě, kterou si předehřejeme na 180 °C. Upečené cupcakes necháme vychladnout.

Připravíme si krém na náplň – smetanový sýr smícháme s malinovým džemem, můžeme přisladit. Vršek každého cupcake seřízneme a malým srdíčkovým vykrajovátkem vykrojíme v seříznutém vršku srdíčko. Základ cupcake potom potřeme krémem a znovu přiklopíme vršek. Nakonec pocukrujeme trochou moučkového cukru.

Čokoládový dort srdce

  • 270 g hladké mouky
  • 8 g prášku do pečiva
  • 75 g másla
  • 2 vejce
  • 150 g kávy
  • 300 ml 33% smetany
  • několik kapek Vanilkového extraktu
  • 60 g kakaa
  • 11 g jedlé sody
  • 350 g cukru krupice
  • 220 ml mléka
  • 3 ks tučného tvarohu (přes noc překapaný přes látku)
  • Cukr moučka 4 lžíce
  • 1 lžička citronové kůry
  • Extra Jam Hamé jahoda na potření
  • Jedlé květiny na ozdobu
  • Makronky na ozdobu
  • Sušené květy na ozdobu

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Připravíme si dortovou formu ve tvaru srdce, kterou si vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

V rendlíku si rozehřejeme máslo a necháme ho vychladnout.

Do misky si prosejeme mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháme. Do suché směsi postupně přidáváme cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháme. Těsto dáme do formy a pečeme na 55 – 60 minut. Korpus necháme vychladnout. Korpus prořízneme vodorovně na tři stejné díly.

V robotu si vyšleháme tvaroh s moučkovým cukrem. Poté přidáme smetanu, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Šleháme, dokud není krém tuhý.

Korpusy promažeme jahodovým džemem Hamé. Krém si rozdělíme zhruba na tři díly a dvěma díly korpusy naplníme a zbytek použijeme na natření dortu zvenku. Dort ozdobíme makronkami, čerstvými květy a sušenými květy.