Správná strava je základ, nejen v ájurvédě. A pozor nejde o žádné dietářské praktiky, ale o to, abyste jedli vyváženě tak, aby to co nejvíce prospívalo vaši konstituci. Ájurvédou inspirovaná strava je vynikající a nemusí být nutně v indickém stylu.

Kolébkou ájurvédy je Indie, takže originální ájurvédská strava je s indickou kuchyní samozřejmě úzce spjatá. Já osobně, i když mnoho kolegů by určitě nesouhlasilo, ale zastávám názor, že jíst se dá ájurvédsky, i když evropskou cestou. Původní indické recepty samozřejmě ani v náznaku nezatracuji, a pokud vám indická kuchyně nevadí, je naopak dobré, když je do svého vaření zařadíte. Pokud vám ale tenhle styl nesedí, není to podle mého názoru důvod zanevřít na celou ájurvédu. Lahodné jídlo si uvaříte „po našem“ jen každý podle stylu úpravy, která nejlépe odpovídá jeho dóšám.

Tři energie zvané dóši

A co jsou ty tajemné dóši – váta, pitta, kapha? Dalo by se říci, že to jsou energie, každá z nich zodpovídá v lidském těla za určité procesy. Dóši máme v těle všechny tři, každou v jiném poměru, obvykle dvě převažují a podle nich řídíme své stravování a návyky, které vedou k zdravějšímu, pro nás vhodnému životnímu stylu. Ale zpátky k jídlu… Tedy lidé s převahou váty, by měli vsadit na hutné, zasycující polévky – třeba dýňovou, hrachovou, ale dobře jim udělá i hustý hovězí vývar s nudlemi a zeleninou, dále pak omáčky a další hutná, „sosatá“ jídla. Druhou dóšu, pittu, která je ohňová a při vychýlení trpí na ekzémy, nadměrné pocení, rudnutí, vztek… uspokojí ne moc kořeněná, nepálivá, jednoduše uvařená strava, nic co by ji moc zahřálo a její problémy ještě zvýšilo. Jednoduše vařená, ale nemyslím nudně, čerstvé bylinky jednoduchý styl úpravy jídel gurmánským pittám udělá moc dobře. Strava by měla ochlazovat, což je myšleno spíše na zmíněné koření, nikoli na syrovost, nebo led v nápojích. I když malý salátek k hlavnímu jídlu pittám špatně neudělá.

Lidé s převahou třetí dóši nazvané kapha, mají často špatně fungující – myšleno pomalu – trávení. Když se hodně nehýbou a nehlídají si stravu, kila jim naskakují snad i jen při pohledu na sladké. Na druhou stranu má tato dóša velkou zásobu energie, která se zbylým dvěma nedostává – nu, něco za něco. Každopádně, aby kapha nenabírala kila a cítila se dobře, měla by jíst dobře stravitelné jídlo, stejně jako váta, by se měla vyvarovat syrové stravy a sálátů. Lehkost v jídle dodá tepelně upravená zelenina, lehčí polévky, celozrnné pečivo, ryby… Kaphy často trpí na zadržování vody, ne úplně dobře fungující lymfatický systém i hlenovité kašle. Přirozeně nemají velkou potřebu pít, což je v pořádku, protože přemíra vody jim může způsobit třeba otoky. Proto i styl úpravy jídla pro kaphu by měl být opačný než třeba pro vátu, tedy místo „zavodněných“ jídel naopak sušší. Třeba grilovaný rybí steak s pečenými bramborami a zeleninou.

Důležitou složkou vaření je koření, v tomto je dobré zachovat věrnost tomu indickému, které roste na slunci a je plné jeho energie, a stejné je to i u bylinek. Samozřejmě to neznamená, že bystě měla koření, které máte v kuchyni vyházet. Určitě ale vyzkoušejte i indické, nejlépe postupně, po jednom, abyste měla možnost vnímat jeho účinky na tělo. Vždy platí zásada čerstvosti, co je v kuchyni rok, i když dobře uzavřené, přestává fungovat.

Foto: Depositphotos.com/free/byheaven

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.