K chladnému podzimnímu počasí polévky patří, prohřejí organismus a dodají energii. A co pečená polévka? Její příprava je sice o něco složitější, výsledek ale stojí za to! Vyzkoušejte recept na pečenou zeleninovou polévku se špetkou orientu!

Ingredience:

  • 500g mrkve
  • 170g cibule
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 800ml zeleninového vývaru (lze použít i bujón v bio kvalitě)
  • 100ml smetany na vaření
  • sůl
  • mletý pepř
  • koření garam masala
  • 4 snítky tymiánu (lze použít i sušený)
  • starší chléb, rohlíky nebo toastový chléb
  • olivový olej
  • máslo
  • skořice

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Mrkve a cibule oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Takto upravenou zeleninu dáme
do mísy a promícháme s olivovým olejem, troškou soli, pepřem a kořením garam masala (pokud nechcete, aby byla polévka příliš pikantní, je možno směs garam masalu nahradit mletým kmínem, pískavicí a fenyklem). Plech vyložíme pečícím papírem a zeleninu na něj rozprostřeme. Pečeme asi 30 minut.

Na pánvi zahřejeme lžíci olivového oleje a čajovou lžičku másla. Pečivo nakrájíme na menší kostičky, které promícháme s trochou skořice a opékáme do křupava.

Zeleninový vývar na plotně zahřejeme a poté ho ze sporáku sundáme. Zeleninu vyndáme
z trouby a nasypeme do vývaru. Přidáme smetanu, snítky tymiánu a vše pečlivě rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem.

Více podzimních receptů naleznete zde

Foto: Depositphotos