Den svatého Valentýna, podle kalendáře nejzamilovanější den v roce, klepe na dveře. Některé z nás nejspíše přemýšlejí, čím svou drahou polovičku překvapit a jak ji potěšit. Dobrou večeří se nikdy nic nezkazí a my si proto pro vás připravili čtyřchodové menu, které může být inspirací, a to nejen pro tento výjimečný den…
PŘEDKRM
Carpaccio z červené řepy

Potřebujete (na 2 až 3 porce): na dressing 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévkovou lžíci (PL) oleje z vlašských ořechů, 1 PL citronové šťávy, 1 PL citronového tymiánu, 1 čajovou lžičku (ČL) tekutého medu, ½ ČL hrubé dijonské hořčice, ½ ČL soli, špetku černého pepře (nejlépe z mlýnku); na carpaccio 1 větší červenou řepu (předvařenou), 40 g rukoly, 20 g vlašských ořechů, 50 g kozího sýra (nebo podle chuti ovčího sýra)

Postup: Všechny přísady na dressing smíchejte v menší misce, dochuťte. Nechte chvilku odpočinout. Červenou řepu nakrájejte na tenoučké plátky. Pro manipulaci s řepou je dobré použít jednorázové rukavice, protože velmi silně barví. Rukolu omyjte a osušte. Oříšky nasekejte a krátce orestujte na pánvi s olejem. Plátky červené řepy naservírujte na dva nebo tři talíře, pěkně dokola. Rukolu umístěte doprostřed a vše pokapejte dresinkem. Nakonec na každou porci rozdrobte kozí nebo ovčí sýr a nasekané vlašské ořechy.

 

POLÉVKA
Zeleninový mls

Potřebujete (na 4 až 5 porcí): 30 g másla, ½ čajové lžičky červené thajské curry pasty, 300 g kořenové petržele, 300 g mrkve, 400 g brambor, cca. 1l zeleninového vývaru, 2 čajové lžičky mořské soli, 200 g smetany nebo kysané smetany, nastrouhanou kůru z 1 bio citronu, šťávu z ½ bio citronu, trošku dýňového oleje, špetku mletého chili

Postup: Máslo nechte rozpustit a přidejte k němu červenou curry pastu. Zeleninu omyjte, očistěte, nakrájejte, přidejte k máslu a nechte chvíli restovat. Poté přilijte zeleninový vývar, osolte, přikryjte poklicí a nechte vařit dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte smetanu nebo kysanou smetanu. Vše rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte citronovou šťávou a kůrou z citronu. Když polévka zhoustne, přilijte ještě trošku vývaru. Servírujte s dýňovým olejem a chilli práškem.

 

HLAVNÍ CHOD

Rajčatový quiche

Potřebujete (pro 4 osoby): 6 vajec, 100 g studeného másla, 250 g mouky, špetku soli, hrst bazalkových lístků, 250 g sýru feta, 100 g smetany, 100 ml mléka, špetku soli a pepře, 300 g rajčat, velkou plochou formu na quiche (cca. průměr 30cm) a pár hrstí suchých luštěnin (např. hrášku)

Postup: Na křehké těsto vyšlehejte 1 vejce s troškou vody. Nakrájejte studené máslo na tenké plátky a společně s moukou a solí vytvořte drobenku (např. za pomoci mixéru a háků na těsto). K drobence přidejte tolik vaječné směsi, aby se hmota spojila. Z těsta vytvořte kuličku a nakonec ji vyválejte do velikosti formy na quiche. Tu vyložte těstem a okraj seřízněte. Nechte odležet v lednici alespoň 30 minut. Troubu předehřejte na 180°C. Zmačkejte kousek papíru, znovu ho vyhlaďte a položte na těsto. Pokryjte ho hrstí suchých luštěnin a těsto takto pečte 10 minut. Poté odstraňte papír s luštěninami. Nasekejte bazalku, rozdrobte fetu a obojí rozprostřete na těsto. V misce rozšlehejte 5 vajec společně se smetanou, mlékem, solí a pepřem. Rajčata rozpulte nebo nakrájejte na širší plátky. Směs s vejci přelijte na quiche, nahoru umístěte rajčata a pečte 30 minut. Po dopečení nechte ještě 10 minut odpočívat ve vypnuté troubě.

 

DEZERT

Meruňkovo – kokosový cake

Potřebujete (na 5 kousků): 125 g kokosových sušenek, 50 g másla, 200 g smetany, 1 balení ztužovače šlehačky, 400 g tvarohu, 50 g cukru, cca. 40 g nastrouhaného kokosu, 200 g meruněk (mohou být i mražené nebo kompotované), 10 kokosových pralinek (např. Raffaello), 1 čajovou lžičku agaru (nebo jiný prostředek na želírování), 5 dezertních mističek (cca. průměr 7,5 cm) pro přípravu

Postup: sušenky dejte do igelitového sáčku (nejlepší je ten do mrazáku) a rozmačkejte je např. válečkem na těsto. Máslo nechte rozpustit a smíchejte ho se sušenkami. Dezertní mističky dejte na pečicí papír. Směs másla a sušenek rovnoměrně rozdělte do pěti mističek a lžičkou je trošku upěchujte. Nechte vychladit. Šlehačku vyšlehejte společně se ztužovačem a také nechte vychladit. Poté smíchejte tvaroh, cukr a 25g nastrouhaného kokosu. Meruňky omyjte, odpeckujte a nakrájejte na malé kousky. Polovinu kokosových pralinek nasekejte na malé kousky. Agar smíchejte s 50 ml vody, poté ho přimíchejte do 100ml vroucí vody a nechte 1 až 2 minuty vařit. Přidejte kokosovo-tvarohový krém a přimíchejte nasekané kokosové pralinky. Nakonec opatrně přidejte kousky meruněk. Krém rozdělte do dezertních mističek. Dortíky nechte 5 minut vychladit. Za pomoci dlouhého nože, který předem namočte do horké vody, vyndejte dortíčky z formiček. Dezert dekorujte zbytkem nastrouhaného kokosu.

 

Autor: A. Babuková

Foto: depositphotos.com/AndreyPopov

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.