Název sice příliš lákavě nevypadá, ale výsledný pokrm opravdu stojí za to. Pochoutka z Východního Středomoří hummus, je bohatá na vlákninu, proteiny, ale také vitamín C, B6, železo a kyselinu listovou. Podávat ho lze jako dip , pomazánku či kaši, s plackami, pita chlebem nebo jiným pečivem.

Tato vegetariánská dobrota se údajně pojídala už ve starověku a oblibu si nakonec získala po celém světě. Hummus, jehož název pochází z arabského himmas, tedy cizrna, má i svůj Mezinárodní den. Ten připadá na 13. května.

Na přípravu hummusu je třeba jen pět??? Ingrediencí a koho tlačí čas, ten ať použije místo sušené cizrny její konzervovanou variantu. S ní je pokrm hotový během pár minut.

Ingredience:

  • 500 g cizrny (nebo plechovku cizrny)
  • 100 g sezamové pasty tahini
  • šťávu z poloviny citronu
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžičku soli
  • olivový olej na zakápnutí

Postup:

Cizrnu přes noc namočíme. Poté jí uvaříme do měkka. V klasickém hrnci to trvá přibližně dvě hodiny, v „papiňáku“ je to asi 30 – 45 minut. Cizrnu z plechovky stačí jen slít.

Změklou cizrnu rozmixujeme mixérem. Přidáme prolisovaný česnek a tahini pastu. Ta celý pokrm krásně zjemní a dá mu krémovou texturu. Pokud bude konzistence příliš hustá, lze přidat trochu olivového oleje.

Hummus dochutíme římským kmínem, solí a vymačkanou citronovou šťávou.

Hotový pokrm naservírujte do misky a zakápněte trochou olivového oleje.

Foto: Depositphotos.com