Dýně jsou prostě na každém kroku, zdobí záhony a na pultech je seženete za pár korun. Pro inspiraci, jak tuto univerzální zeleninu využít, nabízíme několik tipů na chutné podzimní rychlé recepty, kterými se blýsknete před svou rodinou nebo přáteli.

Pro milovníky chutě dýně, kteří ale nemají moc času na vyvařování, přikládáme také tipy na zajímavé tematické polotovary – vyzkoušejte třeba směs na domácí dýňový bezlepkový chléb nebo čerstvým sýrem a dýní plněné italské těstoviny.

Džem z pečené dýně s muškátovým oříškem

  • 1 kg upečené dýně,
  • šťáva z 1 citronu,
  • kůra z 1 citronu,
  • 2 g muškátového oříšku,
  • želírovací cukr 2:1 Labeta.

Dýni oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na menší kousky. Pečeme v troubě na pečicím papíru do zlatova (v horkovzdušné troubě na 170° C, v elektrické na 180° C). Upečenou dýni rozmixujeme, přidáme najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, muškátový oříšek, Želírovací cukr 2:1 Labeta a vše důkladně promícháme.

Směs za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Dýňový džem se skořicí

  • 1 kg dýně,
  • Skořicový cukr Labeta,
  • Želírovací cukr 2:1 Labeta,
  • citronová šťáva podle chuti.

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí. Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr Labeta, Želírovací cukr 2:1 Labeta a citronovou šťávu podle chuti. Směs důkladně promícháme a za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.

Labeta – tradiční český výrobce z Polabí

Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni, usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.

Podzimní lasagne s dýní

  • 500 g lasagne,
  • 1 kg očištěné a semínek zbavené dýně,
  • 2 stroužky česneku,
  • zeleninový vývar,
  • extra panenský olivový olej,
  • několik snítek rozmarýnu,
  • 50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia,
  • sůl,
  • pepř.

Na bešamel:

  • 50 g másla,
  • 50 g hladké mouky,
  • 2 dcl mléka,
  • 50 g strouhaného sýru Gran Moravia,
  • muškátový oříšek.
  • Sýry k dostání v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.

Postup:

Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno. Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte. Do pánve přilijte jednu naběračku zeleninového vývaru, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně.

Připravte si bešamel: v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr Gran Moravia.

Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně. Nakonec posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia a dejte péct do trouby rozpálené na 180 stupňů na cca 20 minut.

foto: depositphotos.com