Dobrý den, jsem celiak, takže vyhledávám pouze bezlepkové potraviny. Několikrát se mi ale stalo, že jsem měla reakci na produkty, jako je například pohanka, cizrna, rýže nebo čočka, které jsou přirozeně bezlepkové. Jak je to možné? A proč nejsou všechny bezlepkové výrobky speciálně označeny, například nějakým certifikátem? Děkuji, Veronika K.

Vážená paní Veroniko, certifikát bezlepkovosti samozřejmě existuje a některé potraviny jsou jím označené. Jádro problému tkví v garanci bezlepkovosti, jelikož hodně firem zpracovává nebo balí kromě bezlepkových surovin i ty s lepkem. U nich pak hrozí tzv. křížová kontaminace, kdy se může stát, že stopové množství lepku se objeví také v přirozeně bezlepkových výrobcích, jako je například rýže, čočka, jáhly atd., když se například obojí balí na stejném stroji. V tom případě se nemůže certifikát bezlepkovosti používat. Ze stejného důvodu i my momentálně na žádný výrobek zn. ARAX garanci/certifikát bezlepkovosti nedáváme, ale pro lepší orientaci na obalech i webu uvádíme, že se jedná o „přirozeně bezlepkový“ výrobek.

Jako celiak se ale ani těmto potravinám nemusíte vyhýbat. Pokud je surovina přirozeně bezlepková, ale nemá certifikát o bezlepkovosti, stačí si potravinu v balíčku jednoduše před konzumací propláchnout vlažnou vodou, čímž ji zbavíte možného drobného prachu s možným obsahem lepku.

Martin Moučka, Zdravé potraviny ARAX, www.potravinyarax.cz

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.