Téma hygiena se nyní v souvislosti s koronavirem probírá intenzivněji než kdy jindy. Jak si správně mýt ruce už z doporučení odborníků víme, ale jak se starat o domácnost, aby byla doopravdy čistá? Přečtěte si o největších zažitých mýtech, které kolují v souvislosti s péči o domácnost.

  1. Nejvíce bakterií se ukrývá na záchodovém prkénku

Chyba! Tento mýtus je sice velmi rozšířený, a i když někteří při pohledu na záchodové prkénko málem omdlévají vězte, že se mnohem více mikrobů, bakterií a virů hemží na displejích chytrých telefonů, počítačových klávesnicích, klikách u dveří, madlech v autobusech, ale také kuchyňských prkénkách. Toaleta v tomto kontextu vychází jako dokonalý chrám čistoty…

  1. Syrové maso se musí před vařením umýt

Zejména drůbeží maso může obsahovat zárodky salmonely a tím, že je před tepelnou úpravou umyjeme, si příliš nepomůžeme. Naopak! Omytím masa ve dřezu zvyšujeme rozšíření infekce na další plochy. Mnohem lepší je proto maso ihned umístit na rozpálenou pánev, opéct, a tím zárodky nemocí zničit.

  1. Jen antibakteriální přípravky zaručí dokonalou čistotu

Ani tento pohled není správný. Většina mikroorganismů nám totiž nijak neškodí a neustálé používání antibakteriálních prostředků je proto nadbytečné a neprospívá ani životnímu prostředí. Jako alternativu pro dezinfekci povrchů v domácnosti, lze s klidným svědomím použít například octovou vodu.

  1. Mrazák zbaví bakterií

Bohužel, ani tento mýtus není zcela správný. Při teplotách hluboko pod nulou se sice zastaví proces množení bakterií, ale nedojde k jejich zničení. Jakmile se potraviny rozmrazí, proberou se mikroorganismy opět k životu. Při pokojové teplotě se množství bakterií během dvaceti minut zdvojnásobí.

  1. Zubní kartáčky jsou ve skříňce v bezpečí

Zase lež. Říká se, že kartáčky by měly být uložené co nejdále od záchodové mísy, nejlépe v uzavíratelném kusu nábytku nebo v plastové krytce, aby se zamezilo přenosu bakterií z prostředí. Tento postup funguje ale jen v případě, že jsou štětinky suché. Pokud takto uložíte mokrý kartáček, dobrou službu mu neuděláte. Ve vlhkém prostředí totiž bakterie bují mnohem snadněji. Náčiní na čištění zubů by se proto mělo ukládat ve svislé poloze a na místech, kde může proudit vzduch.

  1. Ručníky a kuchyňské utěrky stačí měnit po týdnu

Zejména pokud máte malé děti, je třeba frekvenci výměny ručníků urychlit. Osušky a ručníky jsou totiž líhní bakterií a mikrobů. Těm vlhké prostředí velmi prospívá. Zbytky odumřelé kůže a špína jim zároveň slouží jako vydatná potrava. V kuchyni bychom měli dbát na to, abychom si ruce neutírali do stejné utěrky, kterou otíráme nádobí a výměnu ručníků i utěrek naplánovat jednou za dva dny.  

Foto: Pixabay.com_klimkin