Má australská kamarádka, skvělá kuchařka, zná mnoho specialit a jednou z nich je dýňová polévka, která v posledních letech zdomácněla i u nás. Možná vás překvapí, že je to vlastně australská specialita, možná ne národní jídlo, ale rozhodně oblíbená lahůdka…

Ingredience:

  • malá dýně hokaido
  • lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • domácí zeleninový vývar
  • na špičku lžičky muškátového oříšku
  • 200 ml kokosového mléka
  • pepř a sůl na dochucení

Cibulku nakrájejte nadrobno, mezitím v hrnci rozpalte máslo a přidejte cibulku. Restujte poměrně dlouho s jemně podrceným česnekem (jen ho rukou rozmáčkněte). Dýni omyjte, loupat se nemusí, rozkrojte, vyjádřincujte a rozkrájejte na malé kostky. Z hrnce vyndejte česnek a přidejte na cibulku dýni. Restujte ji tak, aby byla každá kostička trochu „oprasklá“. Pak vše zalijte zeleninovým vývarem tak, aby byla dýně ponořená, ale ne moc přelitá. Přidejte muškátový oříšek i pepř a sůl a vařte zhruba půl hodinky. Nakonec vypněte oheň, rozmixujte dýni a na závěr přilijte kokosové mléko a ještě malinko přihřejte. Dobře promíchejte a můžete podávat. Polévku lze ještě vyšperkovat – pokrájenou petrželkou nebo opečenou houstičkou či chlebem.

Foto: depositphotos/egal

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.