V období půstu před Velikonocemi bychom měli tučná a masová jídla vyměnit za lehčí stravu. Naši předkové v minulosti nejedli v postní době dokonce ani ryby, vejce a mléčné výrobky. Dnes už pravidla půstu nejsou tak přísná, ale přesto je to dobrá příležitost k odlehčení jídelníčku a očištění organismu.

Jarní quiche s hráškem a lososem

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku Vitana
  • 150 g vychlazeného másla
  • 3-4 lžíce studené vody
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 200 g filetu z čerstvého lososa
  • 150 g Znojmia Mladý hrášek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 4 vejce
  • 125 ml smetany
  • 60 ml mléka
  • 60 g strouhaného sýra
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • 1 lžíce nasekaného kopru

Postup

Mouku smíchejte kypřicím práškem. Zapracujte vychlazené a nahrubo nastrouhané máslo. Přidejte vejce, studenou vodu a vypracujte kompaktní těsto (pokud se drolí, přidejte ještě lžíci vody). Zabalte do potravinové fólie a dejte na 10 minut do lednice.

Filet z lososa dejte na pekáček vyložený papírem na pečení, osolte a opepřete, pokapejte olejem a citronovou šťávou a dejte na 10-15 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Mražený hrášek vyndejte z mrazáku a nechte povolit při pokojové teplotě.

Těsto vyndejte a rozválejte na placku o průměru cca 28 cm a dejte ji do formy na koláč o průměru 25 cm. Zarovnejte okraje a dejte ještě na 30 minut do lednice. Poté propíchejte těsto vidličkou, přikryjte dalším papírem na pečení a zatižte žáruvzdornou nádobou. Dejte do trouby předehřáté na 200°C a pečte 12-15 minut. Pak vyndejte a teplotu snižte na 160 °C.

Mezitím si připravte náplň. Hotového lososa zbavte kůže a natrhejte na kousky. V misce rozmíchejte vejce, přidejte smetanu a mléko, osolte a opepřete a zamíchejte.

Upečený korpus posypte kousky lososa, hráškem, sýrem, jarní cibulkou, zalijte vaječnou směsí a posypejte koprem. Dejte péct do trouby na 25-30 minut a nechte vychladnout.

 

Salát s čočkou a špenátem

Suroviny:

  • 100 g špenát Znojmia
  • lžička přepuštěného máslo
  • lžíce olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 50 g zelené francouzské čočky
  • 100 g mixu salátů
  • 1 lžička medu
  • hrst piniových oříšků

Postup

Na pánvi si rozpustíte přepuštěné máslo a orestujete na něm povolený špenát tak, aby se úplně zbavil přebytečné vody. Nakonec ho podle chuti osolíte a opepříte.

Čočku si uvaříte podle návodu na obalu v osolené vodě.

V misce si smícháte olivový olej, med, dijonskou hořčici, sůl a pepř.

V míse si smícháte mix salátů, zálivku, čočku a zchladlý špenát. Salát naservírujete na talíř a posypete nasekanými piniovými oříšky.

Foto: pixabay.com/Pexels, archiv