Surovina, bez které se při pečení chleba a sladkých kynutých pokrmů neobejdeme, to je droždí! Kvasnice se dají koupit vážené, balené nebo sušené, ale v obchodech jsou momentálně nedostatkovým zbožím. Nabízíme vám hned dva recepty jak si droždí vyrobit!

Pekařské droždí obsahuje živé buňky kvasinek a je bohaté zejména na vitamíny typu B. Ty jsou nezbytné pro dobré fungování nervové soustavy, tvorbu krvinek a duševní pohodu.
Kvasnice je vhodné skladovat při teplotě okolo 5°C. Při teplotách vyšších než je 10°C začne droždí pracovat, a tím ztrácí na kvalitě. V době, kdy poptávka po této komoditě převyšuje nabídku, lze vyzkoušet některý z domácích receptů na její přípravu. Naše redakce vám přináší hned dva návody jak na to.

Droždí z brambor

Na výrobu domácího droždí potřebujete:

  • 500 g brambor
  • 60 g cukru
  • 2 lžíce piva
  • trochu vody

Postup:

Brambory uvařte ve slupce do měkka, poté vodu slijte a vychladlé brambory oloupejte. Připravte si mísu a brambory do ní prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Postupně k nim přidávejte vodu tak, aby vznikla kašovitá hmota.

V trošce vody nechte rozpustit cukr a vzniklý sirup vmíchejte do kaše z brambor.

Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout. Během této doby do ní postupně přimíchávejte pivo, směs vždy promíchněte a nechte dále kynout, dalších 24 hodin.

Takto vytvořené množství droždí vystačí asi pro 0,5 kg mouky.

Droždí z datlí

Na tento typ droždí potřebujete: 

  • 50 g cukru
  • 1 l vlažné vody
  • 2 nesířené datle (nebo jiné, též nesířené sušené ovoce)
  • větší zavařovací sklenici nebo lahev o objemu 1,5 l 

Postup: 

Zavařovací sklenici nebo lahev je třeba nejprve sterilizovat. Asi nejjednodušší způsob je nechat ji vyvařit v horké vodě. Volte raději větší než menší nádobu, aby měly plyny, které při výrobě droždí vzniknou, možnost pracovat. 

Do nádoby nalijte vodu, přidejte cukr, nádobu uzavřete a tak dlouho s ní třeste, dokud se cukr kompletně nerozpustí.

Do vody přidejte datle. Dejte pozor na to, aby šlo opravdu o nesířenou potravinu, jinak by recept nefungoval. 

Lahev znovu uzavřete a skladujte na teplém místě, po dobu osmi dnů. Každé dva dny nádobou zatřeste a pootevřete víčko, aby mohly plyny unikat. Pokud by začala směs zavánět, například po zkažených vejcích, je třeba ji zlikvidovat. To samé platí i v případě, že se objeví plíseň. Nejlepší je připravit si více lahví najednou. Kdyby se některá z nich zkazila, vždy máte další v záloze…

Foto: Depositphotos.com