Květen je nejen měsícem lásky, ale i obdobím, kdy je dobré posilovat srdce. Během jarního bujení si s námi mohou pěkně pohrát city, ale oslabena může být i fyziologická funkce orgánu, který je symbolem všech zamilovaných.

Srdeční choroby jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí, proto by se měl každý člověk o zdraví tohoto důležitého orgánu zajímat. Rizikových faktorů, které k těmto chorobám vedou, je mnoho. Srdce je také nejpodstatnějším orgánem krevního oběhu a souvisí s naší psychikou.

Občas je třeba se zastavit a dopřát si chvilku klidu. Bez srdce se totiž neobjedeme, a proto si zaslouží, abychom mu věnovaly pozornost. Riziko vzniku srdečních chorob zvyšuje stres, který je pro tuto „pumpu“ organismu zátěží. Chcete-li zůstat zdraví, nezapomínejte na odpočinek. Relaxujte, meditujte nebo cvičte jógu.

To, co jíte, ovlivňuje hladinu cholesterolu v těle, a tím i riziko vzniku srdečních chorob. Optimální jsou proto takové potraviny, které mají vysoký obsah živin a zároveň nízkou hodnotu kalorií. Nevhodné jsou „dobroty“ nacpané sacharidy jako koláče, bonbóny, sušenky, dezerty, předem zpracované maso a hovězí maso ve velkém množství. Tuk v těchto potravinách zvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu, který se ukládá do aterosklerotických plátů v cévách. Zdravý jídelníček by měl být postaven na dostatečné konzumaci ryb, libového masa, ovoce a zeleniny. A zapomínat by se nemělo ani na květnové bylinky, které podpoří dobrého fungování srdce.

Jaké bylinky v květnu příroda nabízí? 

Hluchavka bílá. Z hluchavky se pro léčivé účinky sbírá kromě listů a nati i její květ. Nejvhodnější doba sběru je od května do září. Květy hluchavky obsahují sliz, třísloviny, glykosid, antioxidanty, éterické oleje a v menším množství i minerály a vitaminy. Zato nať hluchavky je na tyto mikroživiny mnohem bohatší. Nejvíce je v ní zastoupen zinek, křemík, železo a vápník. Díky vyššímu obsahu železa je hluchavka vhodná pro ženy, které trpí silnou a bolestivou menstruací. 

Pokud si budete chtít připravit čaj čistě jen z hluchavkových květů, budete potřebovat 1 čajovou lžičku sušených květů na 250 ml vroucí vody. Nechejte 5-10 minut odstát a poté přeceďte. V případě akutních problémů jej popíjejte 2-3× denně. Čaj z hluchavkových květů navíc působí jemně a má velice příjemnou vůni i chuť.

Květy bezu černého. V květech černého bezu vědci objevili několik důležitých vitamínů, včetně vitamínu A, B1, B2, B3 a C. Květ černého bezu je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, které jsou nejčastěji známé pro své antioxidační, protirakovinné, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Bezové květy obsahují chlorogenové kyseliny jako je kyselina skořicová, které mohou pomoci proti alergiím, regulovat hladinu glukózy v krvi a mají laxativní účinek na tělo. Černý bez má detoxikační účinky, podporuje vylučování vody z těla i činnost ledvin, a proto je vhodné čaj z bezinek podávat při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater.

Čaj z černého bezu: Usušené květy černého bezu dáme vyluhovat do vroucí vody asi na 7 – 10 minut. Množství použitého sušeného květu záleží na chuti jakou preferujete. Dostačující jsou 2 polévkové lžíce na 0,5 l vody. 

Z přírody si ještě můžeme odnést:

Listy borůvky brusnice, jahodníku, maliníku, ostružiníku, břízy, nať kontryhele a velmi oblíbené smrkové špičky.
 

foto: pixabay/jggrz/Hans