Černý bez se dá považovat za jednu z nejpopulárnějších léčivek, které u nás rostou. Keři stromovitého vzrůstu se daří na okraji lesů, luk, polí a tam, kde je vlhčí podloží. Bez kvete v květnu, ale později v létě se dají sbírat i jeho zralé plody. Připravit z nich lze například likér nebo léčivá povidla.

Léčivá i magická moc

Jakmile na jaře vykvetou krémově žluté květy bezu, je po nich brzy velká sháňka. Z lehce zapáchajících velkých květů se připravuje chutný sirup. Nasušená květenství poslouží jako základ čaje, který ulevuje od horečky a kašle. Květy ale mají využití i v kuchyni. Když se obalí v trojobalu a osmaží, vznikne pochoutka zvaná kosmatice.

lidovém léčitelstvíbez již po staletí důležitou pozici. Dokonce mu byla přisuzována magická moc, kterou údajně dokázal odehnat zlé síly. Často se proto vysazoval v blízkosti obydlí pro ochranu a populární byl také u těhotných žen. Ty věřily, že si políbením kmene bezu zajistí ochranu pro nenarozeného potomka.

Vitamíny nabité bobulky

Fialové až téměř černé plody bezu jsou šťavnaté a plné vitamínů (např. vitamín C, vitamíny skupiny B a vitamín A). V bezinkách nalezneme také řadu minerálů, především draslík, vápník nebo železo. Ale pozor! Atraktivně zbarvené bobulky se nesmějí pojídat syrové. Zejména nezralé plody obsahují jedovatou látku sambunigrin, která způsobuje nevolnost a zažívací potíže. Bobulky je proto nutné před konzumací vždy tepelně upravit!

Povidla z bezinek

Rozvařené bezinky spolu s cukrem a želírující látkou vytvoří povidla, která se dají použít například do buchet, ale při pravidelné konzumaci fungují i jako léčivý přípravek při bolestech hlavy nervového původu, při zánětu trojklaného nervu, ulevují od revmatismu a lehce projímají. Povidla se užívají v množství 3 – 4 lžíce denně, po dobu jednoho až dvou týdnů.  

Recept

Potřebujete: zralé plody bezinek, cukr (množství ½ kg cukru na 1 kg šťávy) a želírující látku (té není třeba moc).

Postup:

  • Zralé plody očistíme, propereme vodou, nasypeme do hrnce, zalijeme čistou vodou tak, aby byly lehce potopené a bobulky rozvaříme na kaši. 
  • Hmotu necháme vychladnout, poté ji prolisujeme nebo propasírujeme přes síto, vrátíme do hrnce a přidáme cukr a želírující látku. Pokud je kaše příliš hustá, přilijeme vodu.
  • Směs vaříme tak dlouhou, dokud nezhoustne do konzistence povidel. Během vaření ji pravidelně promícháváme, aby se nepřipálila.
  • Hotová povidla plníme do menších sterilních uzavíratelných sklenic, a uchováváme je v chladu. Po otevření je třeba povidla skladovat v lednici a brzy zpracovat, protože snadno zplesnivějí.

 

Zdroj: Rostliny v domácí lékárně, nzip.cz, foto: Depositphotos