Je velká škoda, že si dnes zdaleka tak nevážíme bezu černého, jak kdysi naši předkové. Možná si vzpomeneme na oblíbené rčení našich babiček: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni!

Kdyby lidé věděli, jaký je to požehnaný keřík, nikdo by nikdy neuřezal ani větvičku bezu, neboť každá jeho část má výborné léčebné uplatnění – kořen, list, květ i plod.

Mnohým z nás je možná aroma černého bezu nepříjemné, ale to nic nemění na jeho léčivých schopnostech. Nejen plody bezinky, ale i její květy mají mnoho způsobů využití, dnes se zaměříme na využití černých lesklých plodů, které na keřích dozrávají postupně od srpna až do poloviny listopadu.

Při sběru bezinek se vyvarujte ochutnávání jejich syrových plodů, plody konzumujte až po tepelné úpravě. Tepelnou úpravou se v nich zcela odbourává glykosid sambunigrin, po kterém je lidem zle, ptactvu však nevadí. Usušené nebo převařené zralé bobulky černého bezu (tj. bezinky) nejsou jedovaté. Pozorně je přeberte, zelené bobulky odstraňte, ponechte jen úplně černé a zdravé. Můžeme je sušit, vyrobit z nich sirup, běžným způsobem zavařit jako kompot či zalít vínem. Plody zpracujte ihned po sběru, nedají se uchovávat v čerstvém stavu ani v lednici, rychle plesnivý. Díky svým léčebným účinkům vám pomohou při migréně, nebo nachlazení. Mají vysoký obsah vitamínů A, B, C a obsahují karoteny, cholin, organické kyseliny a cukry a kyselinu panthotenovou.

Hlavní význam plodů bezu spočívá v tom, že tiší bolesti nervového původu. Pomáhají při zánětech nervů, například trojklaného nervu, sedacího nervu (ischias) a při výhřezu meziobratlové ploténky páteře. Při všech těchto bolestech doporučuji na utlumení třikrát denně šálek z bezových plodů, odvaru nebo sirupu, který můžeme ředit vodou. Pokud bolesti tišíte tabletkami, obvykle se nám potíže vrátí, ale po léčbě bezovými plody máme většinou od choroby pokoj. Dobrým doplňkem léčby je masírování bolavých míst olejovým extraktem z listů černého bezu.

Z plodů můžete uvařit marmeládu, vařenou šťávu, víno anebo je využít do ovocných zákusků místo borůvek, nebo na povidla.

Bezinkový likér

Ingredience:

  • 3 l připravené šťávy (polotovar z bezu černého)
  • 1/2 kg krystalového cukru (nebo méně dle chuti)
  • 1-2 sáčky vanilkového cukru
  • 2 lžičky kvalitní instantní kávy
  • 600-700 ml rumu

Nechte šťávu s cukrem povařit, až se cca 1/2 litru odpaří, přidejte kávu. Roztok musíte přecedit přes jemnější sítko, nechte trochu zchladnout, přidejte rum, nalijte do lahví. Likér uchovávejte v chladném místě. Chladnější je i chutnější. Budete-li chtít změnu, přidejte anýz.

Foto: depositphotos/romankrykh@gmail.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno