Po ránu vstáváte velmi ztuha, zvonění budíku několikrát odkládáte a ve finále se mračíte na celý svět? Je možné, že chodíte spát ve špatnou dobu! Říká se, že příliš spánku škodí a naopak, že jeho nedostatkem si zaděláváme na zdravotní problémy. Kdy je ideální čas jít spát? Pomoci vám mohou speciální kalkulačky nebo chytré aplikace.

Ve spánku naše tělo snižuje svou aktivitu, zpomaluje se dýchání, tlak i teplota a organismus relaxuje. Během spánku se střídají jeho různé fáze. První z nich je usínání, tedy přechodný stav mezi bdělostí a spánkem. Pak přicházejí na řadu fáze REM a non – REM, které se střídají. REM fáze se vyznačuje rychlými pohyby očí a mozek pracuje v podobném režimu jako v bdělém stavu. V tomto stavu stráví naše tělo přibližně 20 – 25% doby spánku. Fáze non – REM je jejím opakem a během ní dochází k útlumu těla a jeho plné relaxaci. Strávíme v ní největší část spánku. Posledním článkem spacího procesu je probouzení, které nás vrací do stavu bdělosti.  

Jaká je optimální délka spánku?

Pro dospělé se uvádí údaj mezi sedmi až osmi hodinami, děti potřebují o trochu déle a doporučuje se jim spát 8,5 hodiny. Jsou to však ideální modely, které dokáže dodržovat jen málokdo z nás. Nevyspání přitom značně otravuje život a negativně ovlivňuje zdraví. Zapříčinit může vznik některých onemocnění, například cukrovky, ale značně se podepíše i na naší schopnosti komunikace, výkonu a rychlém rozhodování.

Co je lepší – sova nebo skřivan?

Hodnotný spánek je důležitý pro náš zdravý tělesný i duševní stav a pocit nevyspání není radno podceňovat. Je třeba zohlednit také přirozený rytmus těla. Někdo se budí brzy ráno, ale do postele uléhá tzv. se slepicemi, jinému vyhovuje ponocování a ráno si raději přispí. Kvalitu spánku nelze měřit jen „odspanými“ hodinami, ale také tím, kolika fázemi spánku jsme za noc prošli a jak byly hodnotné.  

Chytří pomocníci

Jak zjistit, kdy je pro nás dobré ulehnout do postele? V tom si můžeme přibrat na pomoc spánkovou kalkulačku. Do jednoduchého modelu zadáte čas, kdy se chcete probudit a kalkulačka vám spočítá dobu, kdy byste měli jít spát. První spočítaný údaj je simulován pro devítihodinový spánek, druhý pro sedmi a půl hodinový, přičemž je připočítáno 15 minut pro usnutí. 

Aplikace pro spánek určené do chytrých mobilních telefonů dokáží monitorovat celý spánkový cyklus, zhodnotit ho a co je nejlepší – vzbudit vás v nejvhodnější možný okamžik. Budík máte nastavený na sedmou hodinu, ale aplikace vás vzbudí např. o deset minut dříve, protože v tu dobu je váš spánek nejlehčí. V redakci jsme jednu z těchto aplikací, které jsou dostupné v App Storu i Google Play, vyzkoušeli a můžeme potvrdit, že funguje. Vstávání s ní bylo o dost snazší.

Foto: Depositphotos.com, google