Kdo chce vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ten by neměl do večera jíst žádné maso. Jak to ale vydržet? Naši předkové vařili ve sváteční den pokrm z krup, hub, sádla, cibule a česneku. Vyzkoušejte recept na vánoční klasiku – houbového kubu.

Tradice konzumace této slavností pochoutky sahá hodně do minulosti. Její příprava je velmi snadná a v dobách, kdy byl masa nedostatek, fungovaly houby jako jeho dostupná náhražka. V Čechách se houbový kuba těší oblibě již stovky let a recept na jeho přípravu se v průběhu času jemně upravoval podle toho, čeho bylo aktuálně v jakém kraji dostatek. My vám přinášíme recept na houbový pokrm z krup.

Ingredience:

  • 300 g krup,
  • 2-3 hrsti sušených hub,
  • 3 lžíce sádla + 1 lžíce na vymazání pekáčku,
  • 2 větší cibule,
  • 2 stroužky česneku (může být i více),
  • 2 lžičky sušené majoránky,
  • sůl, mletý pepř,
  • ½ lžičky drceného kmínu.

Postup:

Sušené houby necháme nejméně 2 hodiny namáčet ve vodě. Před vařením z nich opatrně vymačkáme přebytečnou vodu.

Kroupy propláchneme studenou vodou. Do hrnce nalijeme vodu, mírně ji osolíme a kroupy vaříme do měkka, asi 20 -30 minut. Poté je slijeme a necháme okapat v cedníku.

Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku a přidáme k ní namočené houby nakrájené na větší kousky. Krátce osmahneme, a přidáme česnek utřený se solí, kmín, majoránku a čerstvě mletý pepř.

Menší pekáč vymažeme sádlem a naplníme ho kroupami smíchanými s ostatními ingrediencemi; vršek uhladíme. Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 stupňů, přibližně 25 minut.

Více vánočních receptů naleznete zde

Foto: depositphotos.com