Nápoj, po kterém roztají duše i srdce! Bez vánočního punče se doba adventu prostě neobejde a my vám přinášíme rovnou dva recepty na tento lahodný zimní nápoj: ve variantě s alkoholem a bez, na které si mohou pochutnat i malé děti.

Vánoční punč s marcipánem a čokoládou

Ingredience:

  • Čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu,
  • 2 vanilkové lusky,
  • 1 celá skořice,
  • 7 ks hřebíčku,
  • kůra z 1 pomeranče (nejlépe v bio kvalitě),
  • kůra z 1 citronu (nejlépe v bio kvalitě),
  • 750 ml červeného vína,
  • 200 ml rumu,
  • 0,5 l čerstvě vymačkané šťávy z pomerančů (lze použít i 100% pomerančový džus),
  • 0,5 l černého čaje,
  • 5 polévkových lžic třtinového cukru,
  • 100 g marcipánu,
  • 20 g hořké čokolády.

Postup:

Třtinový cukr nechte v hrnci lehce zkaramelizovat a poté ho zalijte čajem, pomerančovou a citronovou šťávou a vínem. Přidejte kůru z citronu a pomeranče, hřebíčky a skořici. Vanilkový lusk vyškrabejte, do hrnce dejte jak semínka, tak dřeň. Marcipán a čokoládu nakrájejte na malé kousky a též přidejte do hrnce. Pomalu zahřívejte, vařit nechte asi 10 – 15 minut.Poté tekutinu přeceďte, přidejte rum a je hotovo!

Vánoční punč bez alkoholu

Ingredience:

  • 1 l vody,
  • 6 čajových lžiček ovocného nebo čistě jen jablečného sypaného čaje,
  • 750 ml hroznového nebo jablečného džusu,
  • 3 hřebíčky,
  • 1 celou skořici,
  • 2 pomeranče (nejlépe v biokvalitě),
  • cukr nebo med na dochucení.

Postup:

Vodu v hrnci přiveďte k varu, čaj nasypte do uzavíratelného sítka a nechte ve vodě přibližně deset minut luhovat. Do druhého hrnce nalijte ovocný džus, přidejte koření a zahřejte ho (neměl by se vařit!). Nechte pár minut odstát a poté z hrnce odstraňte koření. Přilijte hotový čaj a vymačkanou šťávu ze dvou pomerančů. Nápoj oslaďte cukrem či medem a nechte pár minut odstát, aby se chutě a vůně propojili.

Tip: Pro červené zabarvení punče kombinujte ovocný čaj s hroznovým džusem, pro žlutou variantu punče volte jablečný čaj a džus.

Foto: depositphotos.com