Černou jako bota nebo raději s mlékem? Tento horký nápoj si získal díky bohaté chuti, výraznému aroma a povzbuzujícím účinkům příznivce po celém světě. Stal se nedílnou součástí života mnoha z nás a někteří se bez něj už neobejdou.

Káva se vyrábí z pražených a namletých plodů kávovníku a připravovat se dá mnoha způsoby – namletá zrna můžeme přefiltrovat, připravit v moka konvičce, automatickém přístoroji či jen zalít horkou vodou v hrnku. Káva je pro mnohé závislost a začít den bez šálku aromatického nápoje si neumí představit ani hollywoodští herci Hugh Jackman, Jackie Chan, či zpěvačky Ariana Grande a Selena Gomez.

Co jste o kávě možná nevěděli:

  • Káva je ovoce!

Kávovník je ovocný strom, takže ano, káva se řadí mezi ovoce. Kávová zrnka jsou v podstatě pecky kávových třešní. Samotný plod je jedlý a jsou v něm uložena dvě zelená zrnka, která se dále upravují  a praží. V některých zemích se využívá i sušený plod kávovníku, který zbyde po oddělení zrn – vaří se z něj čaj cascara, jež v posledních letech získal velkou popularitu zejména v USA.

  • Zprvu se jedla.

Zmínky o existenci a konzumaci pražené kávy pocházejí již z prvního desetiletí našeho letopočtu. Tehdy se užívala, přesněji řečeno žvýkala, hlavně kvůli léčebným a povzbuzujícím účinkům. Do Evropy se dostala až na konci 16. a na počátku 17. století. Prahou se linula nová vůně poslední říjnový den roku 1707, kdy bylo oficiálně povoleno kávu prodávat.

  • Dva druhy kávy.

Kávovníků je přes sto druhů; pro komerční využití se však pěstují jen dva – kávovník arabský (káva arabika) a kávovník robusta (káva robusta). Arabika tvoří největší díl ve světové produkci kávy. Oblíbená je pro svou vyšší kyselost, bohatší chuť i menší obsah kofeinu. I robusta však má své příznivce. Její chuť je typicky hořká, zemitá a více nabudí (robusta má 3x vyšší obsah kofeinu než arabika). Oblíbené jsou též směsi těchto druhů káv. Mezi největší producenty této plodiny patří Brazílie, Vietnam, Indonésie a Kolumbie.

  • Může vás káva zabít?

Mohla by, pokud vypijete sto šálků. To je totiž zhruba množství kofeinu, které je pro organismus smrtelné. Vypít tolik šálků je dosti nepravděpodobné, ale jak poznat předávkování? Mezi příznaky intoxikace kofeinem patří nervozita, roztěkanost a třes rukou.

  • Nejdražší káva na světě?

Káva cibetková! Čím je výjimečná? Gurmány vyhledávaný druh zrn pochází z Filipín a někoho možná překvapí, jak jsou do jeho produkce zapojena malá zvířátka – cibetky. Nejen že káva nese jejich jméno, ale ona zvířata se na výrobním procesu aktivně podílejí. Cibetky totiž konzumují zralé sladké kávové třešně. A kde je na pořadu káva? Ta se zpracovává z trusu cibetek. Zrna projdou v jejich žaludku fermentací, a díky tomu mají specifickou a nezaměnitelnou chuť.

  • Češi a káva.

Ze statistik vyplývá, že  v průměru vypijeme 19 400 tun kávy ročně. Jak ji připravujeme nejraději? Oblíbený je „turek“, káva s mlékem, espresso i filtrovaná káva. Ukazuje se, že u této komodity stoupá poptávka po kvalitě – Češi sice vypijí v průměru méně kávy než v předchozích letech, utrácí však za ni více.

Foto: Depositphotos

Více zajímavostí – tentokrát o čaji, se dozvíte zde