Říct mamince, jak moc ji máme rádi, je krásný zvyk a Den matek je k němu jako stvořený. O zanesení tohoto dne do kalendáře se v roce 1923 zasadila dcera prvního československého prezidenta Alice Masaryková, a od té doby se s malými přestávkami slaví dodnes. Vyjádřit lásku mamince lze gesty i dárkem, třeba upečeným.

Výsadu rodit děti mají pouze ženy a smyslem Dne matek je vzdát hold mateřství a ženám vůbec. Myšlenka oslavit ženskou sílu se zrodila v Americe již v 19. století. Přišla s ní aktivistka Julie W. Howeová a v jejím snažení pokračovala i její dcera Anna Reeves Jarvisová, jíž se podařilo v roce 1914 Den matek oficiálně potvrdit.

Od té doby patří druhá květnová neděle všem maminkám, které bývají obdarovávány květinou či nějakou drobností; ať už knihou, kosmetikou nebo šperkem. V posledních letech se těší velké popularitě také jedlé dárky a my vám přinášíme snadný recept, který maminky zaručeně potěší.

Srdíčka z listového těsta

Budete potřebovat:

1 balení rozváleného listového těsta

120 g červené marmelády

Postup:

  1. Těsto vyrolujeme a potřeme velmi tenkou vrstvou marmelády. Uprostřed těsta, kde později bude špička srdce, necháme asi 3 cm široký pruh bez nátěru.
  2. Plát těsta srolujeme z obou delších stran směrem ke středu, kde se roličky potkají.
  3. Vzniklý tvar rozdělíme ostrým nožem na dvě půlky. Každou z nich zabalíme do potravinové fólie a uložíme na čtvrt hodiny do mrazáku, aby se těsto zpevnilo a dalo se později lépe krájet.
  4. Troubu předehřejeme na 190°C. Jednu půlku těsta vyndáme z mrazáku a opatrně ji nakrájíme na plátky široké 1 – 1,5 cm. Je třeba dávat pozor na to, aby se těsto nestlačilo. Pokud se tak stane, musíme ho po nařezání opět vytvarovat.
  5. Plech vyložíme pečícím papírem a nakrájené kousky na něj v rozestupech rozložíme. Rukama z nich dotvarujeme podobu srdce a za pomoci prstů konce zašpičatíme.
  6. Srdíčka pečeme 14 – 15 minut, dokud nebudou pěkně propečená a křupavá. Hotová vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
  7. Jakmile se bude blížit konec doby pečení, vytáhneme z mrazáku druhý kus těsta a postupujeme stejným způsobem.

 

Foto: Depositphotos