Denně jsme v situaci, kdy se musíme pro něco rozhodnout. Koupit si kalhoty co se mi líbí, nebo počkat na slevy? Kývnout na pracovní nabídku, nebo zůstat tam kde jsem? Každý náš krok ovlivňuje jak osobní, tak i profesní život.

Ačkoliv zatím nikdo nepřišel s perfektním návodem, podle kterého bychom dělali již jen správná rozhodnutí, existuje pár triků, které by rozhodování mohly usnadnit.

Dejte si na čas

Nerozhodujte se z minuty na minutu. Unáhlené soudy ovládají naše emoce a racionální uvažování jde v danou chvíli stranou. Dopřejte si dostatek času na promyšlení celé situace. Na druhou stranu, nic se nemá přehánět, a tak svůj konečný verdikt neodkládejte do nekonečna. Vše by se tím zhoršilo a vaše nejistota by jen rostla. Stanovte si proto například „deadline“, do kdy musíte učinit své konečné rozhodnutí.

List pro a proti 

„Hoďte“ své myšlenky na papír. Sáhněte po tužce a archu papíru. Ten rozpulte na dvě části. Na jednu stranu sepište všechny plusy a na druhou mínusy, která by z vašeho rozhodnutí vyplynula. Uvidíte, na jaké straně listu je více zabarvených poznámek. Výsledek by vás mohl dovést k finálnímu rozhodnutí.

Tento trik používala například i Rory Gilmorová ve slavném seriálu Gilmorova děvčata, když se rozhodovala, na jakou univerzitu půjde.

Názor vašeho okolí

Poslední slovo máte vy, ale vyslechněte si názor i svých nejbližších, ať už kamarádky či rodiny. Zajděte si s nimi na kávu a předestřete jim celou situaci. Nezainteresovaný člověk bude mít na vaši věc nezaujatý názor a vnese do ní nové světlo.

Vaši blízcí vás dobře znají a chtějí pro vás jen to nejlepší. Tudíž se nebojte, že by vám radili špatně. Nenechte se však do ničeho tlačit a manipulovat. Konečné slovo je jen ve vašich rukou…

Motivační knihy či kouč

Pokud se nemáte s kým poradit, nebo se nechcete se svými problémy svěřovat, zkuste vyhledat odborníka. V dnešní době je to otázka několika kliků myší. Do vyhledávače zadejte heslo “životní kouč“ a vyjede vám seznam profesionálů, kteří vám pomohou najít cestu ze svízelné situace.

Jestli si nemůžete specialistu z finanční situace dovolit, nezoufejte! Kupte si odborníka v knižní podobě. Takzvané self-help knihy vám nabídnou řadu praktických technik a metod, které vám pomohou rozhodovací proces usnadnit. Sáhnout můžete například po knize Jak jsem šel pro mléko a vrátil se s kolem, od ekonomického novináře a poradce pro oblasti sociálních médií, Jochena Maie či Rozhodování a intuice od psycholožky, psychoterapeutky a koučky PhDr. Niny Schautové.

Pokud se přeci jenom stane, že nakonec šlápněte vedle, nezoufejte. Z chyb se člověk přeci učí!

Foto: pixabay.com/ DanaTentis