Mít krásné, upravené vlasy, je snem asi každé ženy. Jak to ale zařídit? Základním předpokladem je správná péče. Ta je pro každý typ vlasů trochu jiná, a proto se liší i doporučení jak často „hřívu“ mýt. Náš vlasový průvodce vám nabízí praktický přehled a několik doporučení.

Vlas je z největší části tvořen stavební bílkovinou keratinem a jeho vzhled ovlivňuje zejména genetická dispozice. Ta určuje jeho barvu, strukturu i tvar. Vlasy slouží jako ochrana pokožky před slunečním zářením, ale my je vnímáme hlavně jako estetický prvek, který více či méně dodává na přitažlivosti. Jak budou vlasy vypadat neovlivňuje jen genetika. Na jejich vzhledu se promítá i kvalita jídelníčku, stres, péče a zdravotní stav.  

Méně znamená více, tvrdí odborníci v oblasti vlasové péče. Jaký je tedy optimální interval mezi jednotlivými mycími procedurami? Záleží na tom, jaký typ vlasů máte!

Rozdělení podle typu vlasů:

Jemné vlasy

Tento typ se bohužel poměrně rychle mastí, což je nepříjemné. Vlasy přilehnou k pokožce
a člověk vypadá, jakoby měl na hlavě helmu. Zoufalí majitelé se pak snaží své vlasy mýt každý den, čímž se chytají do pasti. Vlasy se častým mytím vysušují a mají tendenci více se mastit. Proto doporučujeme zavést mezi jednotlivým mytím pauzu alespoň den či dva.

Pro mytí vlasů používejte jemné, šetrné, objemové šampony bez obsahu zatěžujících látek jako jsou silikony a parabeny. 

Četnost mytí: jednou za dva až tři dny

Husté vlasy

Bohatou hřívu lze jejím nositelům jen závidět a její časté mytí není nutné. Kožní maz se mezi hustými vlasy rovnoměrně rozvrství a opticky není tak nápadný. I pravidelné pročesávání ho pomáhá rozdistribuovat od kořínků vlasů.  

K mytí používejte vyživující šampony s obsahem vzácných olejů, díky kterým si účes zachová hustotu a navíc se bude krásně lesknout. 

Četnost mytí: jednou týdně

Vlnité vlasy

Majitelé vlnitých vlasů často bojují s následujícím problémem: u kořínků jsou vlasy mastné, zato jejich konce jsou suché jako troud. Důvod? Vlnité vlasy mají odlišnou strukturu než rovné, a právě ta má na svědomí horší distribuci mazu po celé délce vlasu. Ten pak ulpívá převážně u kořínků…

Jak tomu předcházet? Vlasy myjte speciálními šampony pro kudrnaté vlasy a jednou za dva týdny použijte vlasovou masku.

Četnost mytí: jednou za tři dny

Mastné vlasy

Péče o mastné vlasy tak trochu připomíná bludný kruh. Díky zvýšené produkci mazu jsou vlasy na pohled mastné a jejich majitelé by je proto nejraději myli každý den. Příliš časté mytí však bere pokožce hlavy vlhkost a přirozenou mastnou ochranu, což vede k zvýšené produkci mazu.

Pomoci mohou šampony na přírodní bázi s obsahem bylinek, které zužují póry, a tím potlačují produkci mazu. Lidé s mastnými vlasy by se měli vyhnout používání šamponů s obsahem přírodních olejů. V čase mezi mytím lze použít suchý šampon, který vlasy dočasně zbaví přebytečné mastnoty.

Četnost mytí: jednou za dva až tři dny

Suché a poškozené vlasy

Za poškozením vlasů stojí ve většině případů špatná péče a styling. Žehlení vlasů bez ochranným přípravků, fénování příliš horkým vzduchem, časté barvení či nadužívání stylingových produktů… to vše může vlas oslabit. Poškozené vlasy mívají ztenčenou strukturu, špatně se upravují a nevypadají zdravě.

Zde je třeba sáhnout po speciálních produktech, které pomohou napáchané škody eliminovat.

Četnost mytí: jednou za tři až čtyři dny

Časté chyby při mytí vlasů:

– Méně je někdy více a platí to i o množství použitého šamponu při mytí. Dostačující je množství přípravku o velikosti lískového oříšku, které krouživými pohyby vmasírujeme do pokožky hlavy a ke kořínkům. Délku vlasů není nutné ošetřit šamponem, zde stačí použít dostatečné množství kondicioneru. 

– Pro mytí vlasů nepoužíváme příliš teplou vodu. Ta poškozuje vlasovou strukturu a hříva pak působí matným dojmem. Na konci mytí se doporučuje teplotu ještě snížit a vlasy krátce osprchovat. Budou se nádherně lesknout!

– Vlasy nesušíme příliš mokré. Po umytí je dobré zabalit vlasy na několik minut do starého trička či ručníku, ale zde pozor! Ručník nesmí být hrubý, jinak by mohl vlasovou strukturu poškodit. Asi po 15 minutách lze vlasy začít upravovat fénem. 

– Nevynechávejte kondicioner! Je nedílnou součástí mycího procesu, protože pomáhá uzavírat otevřenou strukturu vlasu, a díky tomu je kštice krásně jemná a hebká.

Zajímavosti:

  • Věděli jste, že v průměru mají světlovlasí lidé vlasů asi o 40 000 více, než ti s tmavými vlasy? Jejich hlavy zdobí kolem 100 000 vlasů a co do jejich počtu nejhůře dopadli rusovlasí, jejichž vlasový porost čítá „pouhých“ 80 000 vlasových cibulek.
  • Tloušťka vlasu je od 42 do 95 mikrometrů a liší se dle umístění vlasu. Nejsilnější bývají v týlní krajině.
  • Ženy mají silnější vlasy než muži.
  • Životnost vlasu je 2 až 4 roky.
  • Za den člověku vypadne od 15 do 100 vlasů.
  • Embryu začínají růst vlasy ve dvacátém týdnu těhotenství a vlasy jsou nejprve bílé. Zbarví se až později, když se začne tvořit melanin, jenž barvu vlasů ovlivňuje.
  • A právě jeho nedostatek, konkrétně ztráta buněk melanocytů, které barvící pigment produkují, může později za šedivění vlasů.  

Foto: Depositphotos.com, archiv firem