Někteří profesionálové vytvářejí originální make-upy vlastními dlaněmi a za pomoci prstů, jiní během své práce nedají dopustit na široký výběr štětců. Pokud zrovna nejste známý make-up artista, pak se bez pomoci nejspíše neobejdete a kosmetické štětce a houbičky budou vašimi dobrými přáteli. Jak ale správně vybrat?

Kosmetických štětců jsou na trhu desítky a náš průvodce vám poradí, jak se v nich lépe zorientovat.  

Štětec na make-up

Tekutý make-up lze aplikovat za pomoci prstů či houbiček. Pokud se však vaším favoritem stala minerální či pudrová foundation, bude vaše úsilí pro získání dokonalé pleti s vhodným náčiním mnohem jednodušší. Zejména v oblastech pod očima a kolem nosu je štětec neocenitelný. Maskování vrásek a nerovností zvládne na jedničku.   

Jak vypadá typický štětec pro make-up? Je plošší, není příliš široký, jeho štětinky jsou husté a bývají rovně seříznuté. Jak foundation aplikovat? Pro perfektní výsledek začněte na tvářích a v T – zóně. Make-up roztírejte směrem k uším a u nosu směrem k čelu, do ztracena.  

Kosmetický štětec pro make-up, Sephora, 610 Kč

Štětec na pudr

Klasický štětec na pudr je tlustý a zakulacený, jemný a hustý, aby udržel jemný prášek mezi jednotlivými štětinkami a poté ho mohl rovnoměrně rozdělit na pleť. Než začnete s aplikací, lehce sfoukněte přebytečný pudr ze štětce. S ním potom přejíždějte přes čelo, nos, bradu a nakonec přes tváře směrem k uším. Vždy pudrujte proti směru růstu chloupků na obličeji, jinak v nich prášek ulpí a bude příliš viditelný.

Vysouvací štětec na pudr, Yves Rocher, 300 Kč

Štětec pro rouge

Toto zakulacené náčiní je klasika. Vizážisté ho používají k nanášení tzv. tvářenky, která obličeji dodá svěžest. Používá se i zkosená varianta štětce, s jejíž pomocí se rouge nanáší precizněji. Jednodušší je i stínování pod lícními kostmi, či vytvoření tzv. svěžích „jablíček“.
Jak na to? Nejprve štětcem několikrát přejeďte přes pudrovou rouge, a poté ho jemně oklepejte přes zápěstí. Získá se tím optimální množství barvy k nanášení.

Štětec pro rouge, DaVinci, 1040 Kč

Štětec na stíny

Pro pudrové oční stíny lze sehnat náčiní různých tvarů a šířek. Ty užší a kratší oko přesněji vystínují a zdůrazní; širší a plošší se hodí pro tvarování stínů na očním víčku. Pro zjemnění barevných přechodů existují tzv. blender štětce, které mají delší chloupky.
Tip: pokud oční víčko předem napudrujete, budou se stíny lépe a rovnoměrněji nanášet.

Štětec pro nanášení očních stínů, Ebelin v DM, 99 Kč

Štětec na obočí

Tento typ se většinou vyskytuje ve variantě „dva v jednom“. Z jedné strany je štětec pevný a zkosený. Snadno se s ním nabírá pudr pro obočí, a poté se jemnými tahy aplikuje mezi chloupky obočí. Ty se nakonec pročísnou spirálovým štětečkem, který je na opačné straně nástroje.
Tip: pokud jste nechtěně vytvořila dva příliš tmavé oblouky, nezoufejte. Stačí spirálový kartáček ponořit do trošky loose pudru a obočí s ním ještě jednou pročísnout. Barva se díky tomu zjemní.

Štětec pro oční linky, Kashoki, 138 Kč

Eyeliner štětec

Na trhu lze najít spousty variant tohoto typu štětců. Od super tenkých pro klasické linky u kořínků řas, po ty se silnější špičkou pro širší linky. Trik pro začátečníky? Použijte tekuté linky a nejprve namalujte linku na vnější třetinu oka. Poté se krůček po krůčku propracovávejte k vnitřnímu koutku oka.

Pro oční linky, Lush, 260 Kč

Štětec na rty

Jsou k nezaplacení! Rty díky nim krásně orámujete, vymalujete a z oblíbené rtěnky vyškrábnete i poslední zbyteček. Kromě toho: barva nanesená na rty štětcem, vydrží déle a také bude výraznější než při použití pouhé rtěnky. Pro precizní práci je třeba nemít štětec příliš měkký. Postup? Rty lehce pootevřete a nejprve zdůrazněte jejich střed – tzv. srdíčko. Nakonec rty vymalujte až ke koutkům.

Kosmetický štětec 4v1, Avon, 399 Kč

Vějířovitý štětec

Nástroj se štětinkami upevněnými do tvaru vějíře se skvěle hodí k odstraňování přebytečného pudru nebo nechtěně rozmazaných stínů. Chcete nanést na lícní kosti trochu bronzeru či highlighteru? I to umí skvěle! Stačí nabrat na špičku štětce trochu barvy a tváře jemně přetřít.

Vějířovitý štětec, Dermacol, 199 Kč

Foto: Depositphotos, archiv firem

Další tipy ze světa krásy naleznete zde