Zdravá svačina je důležitá nejen pro dobré soustředění malého školáka, ale také zabraňuje přejídání. Velkou část svačiny by měla tvořit zelenina a ovoce. Pokud vaše dítko svačiny odmítá, zkuste mu je zpestřit něčím netradičním, jídlo láká nejen vůní, ale i veselým vzhledem.

Zeleninu schovejte třeba do tvarohové pomazánky, sladkou obměnou může být chia puding s ovocem nebo domácí műsli tyčinky. Vyzkoušejte naše osvědčené tipy, a zkuste do jejich přípravy zapojit i přímo děti.

Domácí müsli tyčinky

Potřebujeme:

  • 180 g mandle mleté
  • 150 g ovesné vločky
  • 150 g švestky sušené
  • 80 g slunečnicová semínka
  • 2 lžičky pasta tahini 2
  • 500 ml Hamánek nápoj s broskvemi
  • 2 lžíce lněná semínka
  • 100 g nahrubo nasekané mandle
  • 12 ks sušené datle
  • 50 g sušené brusinky
  • 2 lžičky mletá skořice
  • 130 ml med
  • 1 lžička máslo

Postup:

  1. Hranatý pekáč (asi 20 x 20) vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem.
  2. Třetinu vloček necháme stranou a všechny zbývající suché ingredience smícháme v míse – mleté, sekané mandle, vločky, nasekané sušené ovoce, brusinky, slunečnicová, lněná semínka a skořici.
  3. V menší misce rozmícháme tahini, med a broskvový nápoj a prošleháme do hladka. Směs nalijeme do druhé mísy a promícháme.
  4. Vše dáme do pekáče, urovnáme a stlačíme na tloušťku maximálně jeden centimetr. Povrch posypeme zbývajícími vločkami a opět přimáčkneme. Překryjeme pekáč potravinou fólií a necháme v chladu do druhého dne.
  5. Následující den nakrájíme na tyčinky a můžeme je hned balit na svačinu či snídani.

TIP:

Místo medu lze použít javorový sirup. Pokud máte raději křupavější tyčinky, můžete je před krájením 30 min. zapéct při teplotě 150 C.

Zvířátkové tousty – kuřátko

Potřebujeme

  • Penam chléb toustový světlý
  • domácí vajíčková pomazánka

  • plátky jablka
  • rukola
  • mrkev
  • kůrku tmavého chleba
  • černé olivy

Postup:

Domácí vajíčkovou pomazánku připravíme z másla, nastrouhaných vajíček uvařených natvrdo a mléka. Ochutíme solí a troškou hořčice. Z chleba vykrojíme dva kruhy a spojíme je jemnou vrstvou pomazánky. Z plátků jablka vyrobíme oči a hřebínek, z mrkve zobáček a nožičky, z lístků rukoly křidélka.