Mlsat se dá i zdravě! Pokud chcete na nový rok „hřešit“ bez výčitek, vyzkoušejte některý z těchto bezlepkových receptů, které jsou vhodné nejen pro celiaky. Určitě si je ihned zamilujete!

Hravé svačinové skleničky

Ingredience „sladká“ varianta:

  • ½  hrnku pohankových pukanců
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • Borůvky, maliny, ostružiny
  • ½  hrnku bezlepkových piškotů
  • 1 měkký tvaroh
  • Banán, kiwi, pomeranč

Ingredience „slaná“ varianta:

  • Tvarohová pomazánka nebo hummus
  • ¼ hrnku pohankových pukanců
  • Zelenina dle chuti, např. paprika, okurka, rajče

Očištěné ovoce naskládáme do skleniček jako jednotlivé vrstvy, které proložíme jogurtem nebo tvarohem. Dle chuti můžeme použít jogurt už ochucený nebo do tvarohu přimíchat lžičku třtinového cukru. Pro základ slané varianty svačinové skleničky je výborný cizrnový hummus, jako dip pro zeleninové hranolky. Pro zpestření pak můžeme přidat pohankové pukance, které pomazánku odlehčí.

Bezlepkové oříškové raw kuličky

Ingredience:

  • 50 g vyloupaných pistácií (nesolených)
  • 50 g loupaných mandlí (nesolených)
  • 1 lžíce Holandského kakaa
  • 90 g másla
  • 5 lžic medu
  • 240 g Bezlepkových piškotů z Kávovin
  • 80 g sušené smetany

Oddělte si část ořechů, které si nahrubo umixujte. Zbylé ořechy společně s piškoty umelte. V míse postupně smíchejte všechny ingredience. Nejprve máslo s medem, sušenou smetanou a kakaem. Pak ke směsi přisypte namleté piškoty, ořechy a nakonec i nahrubo nasekané ořechy. Všechny suroviny dobře spojte a z vypracovaného těsta vytvarujte kuličky.

Bezlepkové kakaové muffiny 

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 2 velká vejce
  • 200 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 2 lžíce Holandského kakaa
  • 250 g bezlepkové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g borůvek (zmrazené nechte trochu povolit)
  • Papírové košíčky na muffiny

V míse nejprve rozšleháme cukr s vejci a postupně přimícháváme máslo, mléko, kakao. Pak do základu přimícháme mouku s kypřícím práškem, až nám vznikne hladké těsto. Dle chuti do něj vmícháme ještě ovoce a vzniklou hmotou naplníme papírové košíčky. Pečeme v předehřáté troubě na 18 stupňů asi dvacet minut.

Luxusní horké kakao

Ingredience:

  • 2 lžičky Holandského kakaa
  • ½ lžičky másla
  • 2 lžičky  cukru
  • 250 ml   mléka
  • dle chuti vanilka / skořice

Studené mléko smícháme s kakaem a dobře promícháme. Pak přilejeme zbytek mléka a za stálého míchání zahřejeme. Do teplého mléka přidáme cukr a máslo.

Bezlepkový dort s ovocem

Ingredience:

  • 1 měkký tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 šlehačka
  • 3 vanilkové cukry
  • 3 balíčky Bezlepkových piškotů (např. z Kávovin)
  • 5 lžic šťávy z ovoce
  • Máslo a kokos na vymazání a vysypání formy
  • Ovoce dle chuti (např. jahody, maliny, borůvky)

Šlehačku ušlehejte do tuha a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Na dno formy, která je lehce vymazaná máslem a vysypaná kokosem, vyskládejte piškoty, na které naneste asi polovinu směsi. Pak dle chuti vyskládejte různé druhy ovoce a piškoty. Vše pak zakryjte druhou polovinou směsi.  Nechat ztuhnout v chladu. Nakonec můžete dort ozdobit čerstvým ovocem.

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.