Co připravit dětem ke svačině, aby to nebylo jednotvárné, ale zároveň bylo zdravé? Připravili jsme pro vás tři recepty na pomazánky, které tato kritéria splňují. V kombinaci s celozrnným pečivem a zeleninou vytvoří pestrý a chutný snack pro malé i velké strávníky.

Mrkvová pomazánka
Ingredience:

  • 1 mrkev
  • 100 g polotučného (případně odtučněného) tvarohu
  • 1 lučina
  • 100 g pomazánkového másla
  • sůl
  • špetka bílého pepře (není potřeba)

Postup:
Mrkev oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V misce smícháme tvaroh, lučinu a pomazánkové máslo, přidáme mrkev a dochutíme solí a pepřem.

 

Tuňáková pomazánka
Ingredience:

  • 1 plechovka tuňáka v oleji
  • 1 menší cibule
  • troška pažitky
  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 žervé
  • 1 vejce natvrdo
  • sůl

Postup:
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Z plechovky tuňáka slijeme olej a spolu s vejcem dáme do menší misky. Přimícháme cibuli nakrájenou najemno, nasekanou pažitku, pomazánkové máslo a žervé. Nakonec dochutíme solí.

 

Avokádová pomazánka
Ingredience:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 žervé
  • 1 lučina
  • citronová šťáva
  • sůl

Postup:
Avokádo rozkrojíme, odstraníme pecku a za pomoci lžičky vydlabeme dužinu, kterou v misce rozmačkáme vidličkou. Přidáme žervé a lučinu, zakapeme citronovou šťávou a dochutíme solí.

 

Autor: A. Babuková

Foto: depositphotos.com/pressmaster