Léto je za námi, nastal čas podzimu. Hlásí se chladnější deštivé počasí, ale i tak není potřeba být smutní či melancholičtí, protože podzim v sobě skrývá i barevné chvíle. Kvete sice méně rostlin, za to jejich listy hrají všemi barvami od jemně žluté a oranžové, přes sytě rudou až po tóny hnědé. A ještě další radost přináší podzim – bohatou úrodu ovoce a zeleniny.

Hrušky, jablka, švestky, najdou své uplatnění v teplé i studené kuchyni. Dnes se zaměříme na oblíbené hrušky. Dají se používat syrové, jsou také vhodné pro konzervování, sušení a samozřejmě při pečení. A v neposlední řadě se z nich dá připravit skvělý mošt nebo víno. Existuje velké množství druhů hrušek, nově vyšlechtěnou odrůdou původem z Beneluxu je Durando. Tvar hrušky je zavalitý a chuť sladká až jemně trpká. Pokud máte chuť tento druh ochutnat, rodina Brožkova je pěstuje ve svých sadech a dodává do projektu českých farmářů Nákupzfarmy.cz. „Ovoce i zelenina jsou čerstvé, k zákazníkovi na stůl se dostane rovnou z pole či sadu hned druhý den po sklizni a bez dlouhé přepravy, velkoobchodních překládek a skladování,“ přibližuje Tomáš Němec, zakladatel portálu Nákupzfarmy.cz.

Chceme překvapit svoji rodinu netradičním hruškovým koláčem s karobovým sirupem? Přinášíme recept, ochutnejte, je výborný. Nejprve něco ke karobovému sirupu. Tento sirup najdete v prodejnách zdravé výživy, vyrábí se z plodů stromu jménem svatojánský chléb. Na rozdíl od čokolády obsahuje karob sedmnáctkrát méně tuku a žádný kofein navíc je bohatý na vitamíny skupiny B a A a také na vápník a hořčík, železo, mangan, chrom a měď. Koláči propůjčí tmavý čokoládový vzhled a karamelovou příchuť. Jeho chuť je ale velmi výrazná. Pokud by někomu tato chuť vadila, využijte med, který je neméně zdravý, pak ale přidejte lžíci kakaa, abyste docílily tmavé barvy.

Ingredience:

  • 6 menších tvrdých hrušek
    100 g karobového sirupu nebo melasy či medu
    100 g třtinového cukru
    100 g másla
    125 ml mléka
    140 g celozrnné špaldové mouky nebo žitné či hl. Pšeničné
    1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
    1 lžička mletého kardamomu
    1 lžička sody na pečení
    1 vejce

Troubu si předehřejeme na 160 °C. Kulatou dortovou formu nebo menší plech si vymažeme a vyložíme pečícím papírem.

Hrušky oškrábeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince. Hrušky vložíme na dno formy řezem dolů.

V menším hrnci vložíme máslo, karobový sirup a cukr, a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme mléko a necháme trochu zchladnout.

Mouku prosejeme spolu se sodou a kořením. Přidáme tekutou směs a nakonec vmícháme vejce.

Těsto nalejeme na hrušky a vložíme do trouby.

Koláč se peče přibližně hodinu. Těsto má být trochu lepkavé, ale při vpichu špejle, by měla být špejle čistá.

Koláč chutná nejlépe teplý, můžete ho doplnit zakysanou smetanou či jogurtem.

Autor: Ivana Borovková
Foto: Nákupzfarmy.cz

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.