Křehké rýžové chlebíčky patří k oblíbeným svačinkám i pro ty nejmenší – některé krekry lze nabídnout už půlročním dětem. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře extrudované plátky, kroužky a křupky s rýžovou moukou, aby zjistil, jak jsou na tom s nežádoucími látkami. Laboratoř hledala vysoce toxický arzen, pesticidy i plísně.

Rýže patří k potravinám, které mohou být problematické z hlediska kontaminace arzenem. Dokáže totiž arzen z prostředí nejen přijímat, ale i hromadit. „Malé děti do věku čtyř let patří z hlediska příjmu anorganického arzenu k nejcitlivější části populace, neurotoxicita arzenu se může projevit například poklesem IQ. Zajímalo nás proto, zda jsou v pořádku rýžové výrobky určené pro nejmladší konzumenty,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Dodává, že rodiče mohou být klidní, protože u žádného z testovaných výrobků nezaznamenali překročení zákonných limitů. Do testu byly zařazeny především rýžové krekry z kategorie potravin pro malé děti do tří let. Kromě nich poslali do laboratoře také dvojici rýžových krekrů Candy Family snack Kids sladové a Racio Rýžoví medvídci s mléčnokakaovou polevou. Ty do kategorie zvláštní výživy malých dětí nespadají, ovšem grafické zpracování jejich obalu na děti cílí. Naměřené hodnoty arsenu v těchto produktech byly sice ze všech testovaných nejvyšší, ale i tak se vešly do limitu.

Celý pytlík na posezení by však děti raději jíst neměly. Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA zjistil, že roční batolata jsou denně vystavena 0,0021 mg anorganického arzenu z různých zdrojů. U arzenem nejvíce kontaminovaných krekrů v testu, výrobcem určených pro devítiměsíční děti – Hipp Heidelbeer Reiswaffeln, se denní míra příjmu arsenu pro takto staré dítě navrší po snědení 21 gramů (zhruba deset krekrů), tedy necelého jednoho balení.

Přítomnost plísní a pesticidů

Kromě arzenu mohou rýžové krekry trápit i plísně a jimi produkované mykotoxiny. I tady přinesl test dobré zprávy, protože všechny mykotoxinové zkoušky dopadly velmi dobře. Laboratoř zkoumala i přítomnost pesticidů. „Hledali jsme více než 500 látek, z devíti testovaných výrobků jich bylo šest zcela čistých. U zbylých tří jsme přítomnost pesticidů zaznamenali, ale ani v jejich případě nedošlo k porušení přísných zákonných limitů,“ uvádí Hana Hoffmannová.

Test se zaměřil i na výživové hodnoty a složení krekrů. Obsah cukru se v různých výrobcích výrazně lišil, nejméně sladké Rej Rýžové křupky ve výživové tabulce uváděly 0,1 g/100 g, nejsladší byly naopak krekry Racio Rýžoví medvídci s mléčnou polevou s 24,8 g/100 g. Hodnotitele také zajímalo, zda se ve složení neobjevují potravinové alergeny.

„Všechny krekry byly bezlepkové. Alergenní ingredience se objevily u značek Bebivita a Racio. V obou jsme našli mléčné složky a medvídci Racio ukrývali i sójový lecitin,“ uvádí Hoffmannová a dodává: „Ačkoli výživová tabulka obsahuje údaje o množství soli, rodiče nemusí mít obavy – žádná sůl se do krekrů nepřidává. Obsahem soli se v tabulce rozumí hodnota vypočítaná ze sodíku přirozeně obsaženého v rýži a dalších surovinách.“

foto: dTest

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.