Slavnost jara, probouzející se přírody, tradic a pečení, i to jsou Velikonoce! V křesťanské víře jde o svátky nejvýznamnější, protože připomínají smrt a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K velikonočním oslavám patří také důkladný úklid a pečení sladkých i slaných dobrot. Přinášíme vám základní recept, jak si upéct výtečného beránka.

Dlouhé období křesťanského půstu se chýlí ke konci. Velikonoční Svatý týden otevře Květná neděle, která letos připadá na 10. dubna a uzavře ho Bílá sobota, po níž následuje velikonoční hod. Velikonoce končí v pondělí 18. dubna, kdy se chodí na pomlázku a děvčata obdarovávají chlapce barevnými vajíčky.

Velikonoční symbolika

Mezi nejvýraznější atributy velikonočních svátků určitě patří pomlázka a malovaná vejce. Šlehání zapletenými vrbovými či březovými proutky je zvyk předkřesťanský a patří k nejstarším lidovým obyčejům. Stejně jako dnes, ani tehdy nešlo o žádné násilí. Šlehání se přisuzovaly omlazující účinky, mělo dodat životní sílu a zdraví. Dříve se aplikovalo dokonce i na dobytek. Také barvení vajíček je obyčej z doby pohanské. Vejce se tehdy barvila načerveno jako symbol života a krve.

Beránek

Dalším ze symbolů Velikonoc je beránek, který je v židovské víře zvířetem obětním a pro křesťany vyjadřuje oběť Ježíše Krista. Dnes si ho připomínáme už jen symbolicky, jako moučník z třeného těsta, který nejen dobře chutná, ale zároveň je krásnou velikonoční dekorací.

Recept na beránka

Suroviny: 120 g másla, 200 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 200 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, moučkový cukr a mandle na ozdobu.

Postup:

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme vlažné mléko a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a jemně ho vmícháme do směsi.  
  2. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto  nalijeme do formy, rovnoměrně ho rozetřeme a beránka pečeme v troubě předehřáté na 170°C 30 – 40 minut.
  3. Hotového beránka vyklopíme z formy, necháme ho vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Kolem krku mu uvážeme mašli pro ozdobu a místo očí vtlačíme mandle nebo rozinky.

 

Foto: Depositphotos.com