Pomůže s léčbou rýmy, ale i při stresu nebo zažívacích potížích. Svým vzhledem připomíná hluchavku, vůní zase eukalyptus či meduňku. Řeč je o takzvaném „rýmovníku“ – zázračné bylince, o které se u nás v Česku začalo mluvit teprve nedávno. Nyní zdobí parapet mnoha domácností.

Rostlinu z rodu Plectranthus (molice) znají lidé spíše pod jejím lidovým názvem „rýmovník“, který dostala díky svým blahodárným léčivým účinkům. Má velmi široké spektrum využití – za prvé příjemně provoní byt a v místnosti, kde se nachází, se lidem lépe dýchá. Silice, které se z něj vypařují, odpuzují otravný hmyz (mouchy, komáři, moli…). Co se týče zdraví, pomůže především při nachlazení a rýmě, ale i třeba kožních problémech, stresu, bodnutí hmyzem, horečce, špatném zažívání a detoxikaci organismu…

Použití rýmovníku se meze nekladou, využívají se především jeho listy. Ty lze žvýkat v ústech, mnout v prstech a čichat k nim, vyluhovat nebo jen rozlomit a položit v noci vedle hlavy na polštář. A neztratí se ani v kuchyni, třeba k ochucení polévek či masa. Nemocnému člověku uleví i namočené listy, které se nechají odpařovat na topení nebo domácí sirup a mast. Výhodou je také to, že utržené lístky vydrží velmi dlouho čerstvé. První pomoc tak můžete mít vždy po ruce – ať už si dáte pár lístků do kapsy u bundy, do peněženky nebo kabelky.

Stejně jako použití je i pěstování rýmovníku velmi jednoduché. Nepotřebuje téměř žádnou péči, stačí ho umístit na světlé místo poblíž okna a občas zalít (až když půda zcela vyschne). Pěstovat se dá celoročně, jen pozor na přímé sluneční paprsky.

Pokud chcete rozjet ucpanou rýmu, stačí vložit lístky rýmovníku do hrnečku, zalít je horkou (ne vařicí) vodou a vychutnat si lahodný čaj. Sirup, který si lze vyrobit doma, připomíná chutí i konzistencí med – zázračnou „meducínu“ tak zvládnou polknout i malé děti.

Rýmovníkový sirup

Ingredience:

  • asi 30 lístků rýmovníku (může být i více)
  • 1 kg cukru
  • citron
  • pomeranč
  • voda dle potřeby

Citron a pomeranč omyjeme a i s kůrou nakrájíme na plátky. Listy rýmovníku dáme do hrnce, přidáme nakrájené citrusy a zalijeme horkou vodou, aby bylo vše ponořené. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme odstát 24 – 48 hodin (čím silnější výluh, tím lepší).

Výluh následně přecedíme přes síto do jiného hrnce, postavíme na plotýnku a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a postupně přisypáváme cukr. Vaříme za občasného míchání na mírném stupni do té doby, než sirup začne lehce houstnout. Jeho konzistenci průběžně zkoušíme lžičkou – počítejte s tím, že po vychladnutí sirup ještě zhoustne.

Ještě teplý sirup nalijeme do zavařovacích sklenic, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Uchováváme v temnu a chladnu.

Foto: depositphotos/Kerdkanno; joannawnuk

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Napište svůj komentář
Vaše jméno