Většina lidí považuje únor za hlubokou zimu, podle astronomického kalendáře nastává jaro v den jarní rovnodennosti 20. března, ale podle biologického kalendáře k tomu dochází už 13. února. V únoru je třeba chránit ledviny, ruce a nohy teplem, což v aktuálně velmi mrazivém počasí znamená, že se budete dostatečně oblékat.

Víte, že Číňané považují ledviny za sídlo životní energie a tvrdí, že je v nich uložená podstata života? Ledviny jsou základním orgánem, který určuje délku života. Tento orgán zastupuje hormonální systém, filtruje krev a tělní tekutiny. Ale to není všechno, ledviny také kontrolují kosti, kostní dřeň, mozek, centrální nervovou soustavu, zuby, vlasy, sluch, potenci, libido a mají vliv na plodnost. Emocí ledvin je strach. Pokud žijete neustále ve stresujícím prostředí, energie ledvin se vyčerpává. Také jim neprospívá hlasitá hudba, kouření, alkohol, nadbytek černé kávy, spěch při jídle, nedostatek pohybu a nadměrná sexualita.

Jak poznáte oslabení ledvin?

Mezi příznaky patří například časté močení, oteklá horní víčka, zhoršení sluchu, padání vlasů, tenké vlasy, bolestivost kolen, lámavost kostí.

Které potraviny podle celostní medicíny posilují ledviny?

Ledvinám udělají dobře veškeré potraviny, které zahřívají. Výborné jsou luštěniny (fazole adzuki, bílé i červené fazole, čočka, cizrna), obiloviny (pohanka, oves, jáhly), hutné polévky nejlépe vývary, masitá strava s tepelně upravenou zeleninovou přílohou. Opatrně se solením. Z masa je vhodné krůtí, skopové, jehněčí, hovězí, divočina, z ryb potom tuňák, kapr a pstruh.

Zelenina by měla být lehce zahřátá v páře, pečená, blanšírovaná nebo kvašená, která dodává vitamín C a napomáhá osidlování střev zdraví prospěšnými bakteriemi. Zahřeje vás cibule, česnek, zázvor, fenykl, celer, růžičková kapusta, pórek a červená řepa. Důležitá je petržel, která odvodňuje a odstraňuje otoky.

Je něco, čemu byste se měli v případě zimních potíží s ledvinami vyhnout?
Potravinám, které ochlazují a slazeným limonádám.

 

Foto: pixabay/3803658/maxmann