K dobrému večírku neodmyslitelně patří také koktejly. Po celém světě existuje nespočet těchto míchaných drinků a nápojů, které se připravují už dlouhá léta. Snad každý barman se snažil vymyslet svůj vlastní originální koktejl. Jen zřídkakdy se ale takovéto nápady skutečně proslavily. Výjimkou je těchto pět nejlepších koktejlů, které zná téměř každý!

Mojito

Oblíbený nápoj Ernesta Hemingwaye, jenž o něm psal už ve svých románech. Původ koktejlu sahá do Anglie, ale hlavní surovinu, bílý karibský rum, nápoj získal až na Kubě.

Jak na to: Rozmačkáme 10 lístků máty a promícháme je se lžičkou cukru. Přidáme 4 cl bílého rumu a 2 cl limetkové šťávy. Vše zasypeme drceným ledem a dolijeme sodou. Vrch ozdobíme plátkem limetky a mátou.

Sklenička: Velký tumbler.

Piňa Colada

Koktejl s chutí ráje, který asi před sto lety vymyslel Španěl Ricard Gracia. Pro svou sladkou, hustou a sytou chuť si získal oblibu hlavně u žen.

Jak na to: Nadrtíme kostky ledu a vložíme je do mixéru. Přilijeme 4 cl bílého a 2 cl tmavého rumu, 6 cl ananasového džusu a 2 cl kokosového krému nebo smetany s trochou kokosového likéru. Vše rozmixujeme a nazdobíme plátkem ananasu.

Sklenička: Velký tumbler.

Margarita

Vytvořila ho Margarita Samesová, jež se pohybovala v blízkosti Elizabeth Taylor i dalších slavných osobností. Společenská smetánka si nápoj oblíbila a jeho jméno se rychle rozšířilo i mezi veřejnost.

Jak na to: Plátkem limetky přejedeme současně vnější i vnitřní okraj sklenice. Ten potom namočíme do talířku se solí. Šejkr naplníme do půlky ledem a přilijeme 2 cl limetkové šťávy, 2 cl Triple Secu a 4 cl tequily. Vše důkladně protřepeme a přecedíme. Ozdobíme plátkem limetky.

Sklenička: Na Margaritu.

Cuba Libre

Nápoj, jehož jméno v překladu znamená „Svobodná Kuba“. Název vymysleli američtí vojáci, kteří si jím připíjeli na svobodu.

Jak na to: Do sklenice vložíme pár kostek ledu a kousků limetky, případně 1 cl limetkového sirupu. Směs zalijeme 5 cl bílého rumu a zbytek sklenice dolijeme Coca-Colou.

Sklenička: Highball Glass.

Bloody Mary

Pikantní a ostrý koktejl s barvou krve, který je pojmenován po anglické královně Mary z dynastie Tudorovců, která za své vlády nechala vyvraždit protestanty. Nápoj byl v ranních hodinách používán jako lék proti kocovině.

Jak na to: Do šejkru vložíme nadrcený led s trochou worcesterské omáčky a Tabaska. Přilijeme 4 cl vodky, 6 cl rajčatové šťávy a lžičku citronové šťávy. Důkladně protřepeme a skrz sítko nalijeme do sklenice. Dochutíme špetkou celerové soli a kajenského pepře. Na závěr ozdobíme řapíkem celeru a plátkem citronu.

Sklenička: Velký tumbler.

Foto:pixabay.com/bridgesward; depositphotos/jag_czivanmateevwollertz