Jsme spíše štrúdlový národ, ale s postupně se otevírajícími vlivy zahraničních kuchyní, u nás získávají na oblibě nové pochoutky. Tarte Tatin je klasickou ukázkou tohoto trendu. Koláč postavený na hlavu – tedy obrácený, se zkaramelizovanými jablky nahoře – tak by se dal popsat populární francouzský dezert. Připravit ho zvládnete i doma, k odpolednímu čaji i kávě je přímo stvořený.

Tarte Tatin je obrácený jablečný koláč, který koncem 19. století nejvíce proslavily sestry Tatinovy. Vznikl vlastně omylem – majitelka jednoho francouzského hotelu Stéphanie Tatin příliš opekla jablka do klasického koláče, a tak na ně pak připlácla těsto a koláč dala péct do trouby obráceně, aby se jablka nepřipálila. Vrstva jablek zapečených s cukrem a s máslem krásně zkaramelizovala a vytvořila pro oko lahodnou podívanou. A sladký hit byl na světě!

Jablečný koláč – Tarte Tatin

Ingredience

Těsto:

  • 100 g másla
  • 1 g soli
  • 75 g moučkového cukru
  • 220 g hladké mouky
  • 2 g prášku do pečiva
  • 1 vejce

Náplň:

  • 1 kg jablek (ne příliš moučnatých)
  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vanilkový lusk

Vypracujeme těsto, do rozpuštěného vychladlého másla postupně přidáváme cukr, mouku, špetku soli, prášek do pečiva a vejce. Necháme odpočinout cca 60 minut v chladničce.

Na přípravu karamelu zahříváme cukr na sucho, v nádobě, kterou budeme moci následně přesunout do trouby. Když začne cukr pěnit, přidáme máslo a odstavíme. Podélně rozkrojený vanilkový lusk položíme do karamelu.

Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců, nakrájíme je na půlky a vyskládáme na karamel tak, aby bylo celé dno zaplněné. Jablka v karamelu pečeme v troubě (150 – 160 °C) po dobu 60 minut, po vychladnutí je přemístíme opět na jednu hodinu do chladničky.

Rozválíme těsto na 3 mm silný plát, do tvaru a velikosti nádoby. Karamelizované ovoce utěsníme těstem a pečeme 10 minut na 220 °C. Po upečení necháme odpočinout a vyklopíme na talíř.

Foto: depositphotos/Julie208

Léta se věnuje nejstarší medicíně světa ajurvédě, aromaterapii a józe a stále se zdokonaluje dalším studiem.