Dokážete vyjmenovat alespoň tři italská jídla? Jak by ne: pizza, lasagne a gnocchi. A co třeba mexická? No jistě, tacos, guacamole a quesadilla. A co švédská? Ty…masové kuličky! A dále? Nevíte? Tak si určitě přečtěte náš rozhovor s Dominikou Wittenberg Gašparovou, autorkou první česky psané švédské kuchařky, protože švédská kuchyně rozhodně stojí za ochutnání.

Co Vás vedlo k napsání Švédské kuchařky?

K vaření a k jídlu jsem tíhla už od mala. Ve třinácti letech ode mně máma dostala k Vánocům vlastnoručně vyrobenou “kuchařku”, kterou ještě pořád má. Jsem blázen i do cestování a do Švédska jsem se zamilovala před třinácti lety, kdy jsem tam poprvé jela na výměnný pobyt na střední školu. Rok jsem bydlela u švédské rodiny a učarovala mi zdejší příroda, kultura, jazyk a samozřejmě jídlo. Po pozdějším studiu švédštiny na univerzitě z těchto dvou zájmů vznikl nápad napsat švédskou kuchařku.

Jaká je švédská kuchyně?

Švédská kuchyně je v lecčem podobná té české. Klasické švédské jídlo bychom zjednodušeně mohli charakterizovat jako maso, brambory a omáčka. Švédové ale milují i ryby a mořské plody, jako třeba lososa, krevety, nebo mušle. Jsou jako my velkými fanoušky hub a lesních plodů, kterých jsou plné lesy. Do Švédska se jít si zahoubařit rozhodně vyplatí.

Čím se liší do té naší?

Kromě již zmiňovaných ryb se na maso na severu země loví i losi a také polodivoké soby, ze kterých se připravuje třeba guláš, nebo masové kuličky. Jejich maso chutná trošku nasládle, podobně jako maso jiné vysoké zvěře. Mně obvykle mražené losí maso při odchodu ze Švédska nabalí vždy moje švédská tchyně a doma poté pořádáme pro přátele losí hody ještě měsíc. Švédové dále na rozdíl od nás tolik nemilují polévky a obvykle je nepovažují za samostatné jídlo. A samozřejmě pijí méně piva.

Je v Čechách seženeme veškeré ingredience, které potřebujeme?

Při psaní kuchařky jsem narazila jen na pár ingrediencí, které jsem si musela dovézt ze Švédska, jako třeba sýr västerbotten, nebo falunskou uzenku, či sobí maso. V receptech jsem se ale vždy snažila uvést i alternativní přísady v případě, že čtenář tuto možnost mít nebude. Mořské ryby se dnes už bez problémů dají sehnat (hlavně) Praze a na některé suroviny, jako třeba tenký chléb tunnbröd, nebo nakládaní sledě narazíte i v IKEA.

Jaká je klasická švédská snídaně?

Typická švédská snídaně je obvykle studená. Tvoří ji miska kukuřičných, nebo ovesných vloček se zákysem zvaným fil, nebo plátek křupavého chleba knäckebröd s vejcem natvrdo a kaviárovou pastou. K tomu nesmí chybět šálek pořádné kávy. Ve Švédsku se pije obvykle překapávaná, hodně silná, černá a bez cukru. Švédům patří po Finech druhé místo na světě v pití kávy na hlavu. S kávou souvisí i sympatický fenomén zvaný fika, což obvykle znamená pauzu na kafe a něco malého, obvykle sladkého, k snědku. Fika se provozuje jak ve volném čase s přáteli v kavárnách, či doma, nebo na pracovišti s kolegy.

Zakládají si Švédové na jídle?

Říká se, že Švédsku ročně vyjde nejvíc kuchařských knih na hlavu, což snad o něčem vypovídá. Jídlo se dnes stalo symbolem statusu a Švédové jdou i v tomto rádi s dobou. Zajímají se o původ potravin a zakládají si na ekologickém pěstování zeleniny a produkci masa. Mnoho lidí, a to i starších, maso a živočišné produkty z etických důvodů nejí vůbec. Je nutno říci, že jídlo v bio kvalitě není o tolik dražší jako “nebio”. Do módy se ale opět vrací i klasické poctivé švédské jídlo z dob minulých, zvané husmanskost.

Jaké mají stravovací návyky?

Švédové se obecně drží pravidla, že všeho moc škodí. Zajímají se o zdravý životní styl, a proto se alespoň snaží jíst vyváženou stravu bohatou na zeleninu a ovoce. Jednou za čas si ale dopřejí i sladkého. Je třeba zvykem dětem v sobotu koupit sáček cukříků na váhu, kterému se říká sobotní sladkosti, lördagsgodis. Hlavní myšlenkou je, že sladké jednou za čas je lepší než ho cmoulat neustále.

Co všechno se z knihy dozvíme?

V knize kromě osmdesátky receptů na klasické slané i sladké pokrmy najdete i spoustu informací o švédských reáliích, svátcích a oslavách. Dozvíte se třeba proč nejsou masové kuličky skutečně švédské, kdo tam nosí na Vánoce dárky, co je letní slunovrat, jak se slaví račí hody, nebo co se považuje za nejbizarnější švédské jídlo. Kniha obsahuje i spoustu hezkých fotografií švédské přírody, které Vás v mysli okamžitě přenesou na Sever. Je skvělým dárkem pro všechny milovníky Skandinávie i vášnivé kuchaře-cestovatele.

Knihu Švédská kuchařka- kulinářské tradice Severu vydalo nakladatelství Smart Press. Zakoupit si ji za zvýhodněnou cenu můžete zde.

Dominika Wittenberg Gašparová vystudovala skandinavistiku a sociologii na Univerzitě Karlově v Praze a ve švédské Uppsale. Od té doby se už téměř čtrnáct let věnuje severské, ale hlavně švédské kultuře a gastronomii. Působila ve spolku Skandinávský dům a na Velvyslanectví Švédska v Praze. Nyní žije v Berlíně a ve volném čase jezdívá společně se svým švédským manželem navštěvovat rodinu na sever Švédska.

 

Redakce magazínu ŽENY DÍVKY.